blog

Zuidelijk bier

Café 803

Ik vertrok vorige week voor een bijeenkomst van het Biergenootschap der Lage Landen naar het mooie Zuid-Limburg. Een lidmaatschap van dit genootschap is een eer die wegens bewezen diensten toevalt aan personen in de Nederlandse en Belgische bierwereld.

Zuidelijk bier

Dit keer was onze samenkomst bij de Alfa Bierbrouwerij in Schinnen. Het unieke van deze brouwerij is dat zij bier brouwen met water uit een van de dertien erkende waterbronnen van Nederland. Zij hoeven het water ook niet te behandelen zoals andere brouwerijen. Het is een vrij zachte pils. Alfa heeft ook zelfs een eigen microbrouwerij in Heerlen, de Beerkompanie. Maar Alfa is niet langer de enige Limburgse brouwerij die een eigen microbrouwerij heeft.

Gulpener, waar ik de volgende dag werd ontvangen door directeur Jan-Paul Rutten, is met een megaproject bezig om op hun eigen brouwerijterrein een schitterend nieuw ontvangstcentrum te creëren. Mét horeca, maar veel belangrijker: een studiecentrum met bibliotheek waarin de belangrijkste bierstudieboeken aanwezig zullen zijn. Daarnaast komt er ook een smaakbibliotheek in de gewelfde kelders waar men meer dan honderd bierstijlen vanuit de wereld zal verzamelen en op jaargang zal bewaren. Hierdoor kan ook het verouderingsproces worden bestudeerd. In de microbrouwerij zal op verschillende niveaus brouwcursussen gegeven worden. Ook gaat de brouwer haar eigen gist verkopen aan hobby- en microbrouwers.

Leuk om te melden is dat Gulpener met vier verschillende kleine Nederlandse brouwerijen, waaronder brouwerij het Uiltje in Haarlem, collaboration bieren gaat maken. Mooi hoe een pilsbrouwerij toch een stevige plek heeft verworven in de wereld van de speciaalbieren. Denk daarbij aan de klassieke bieren zoals blond en dubbel, maar ook bijvoorbeeld een ijsbok waarvoor ze een speciale lagertank hebben aangeschaft. Er wordt een bok gebrouwen van rond de 7%. Daarna wordt door bevriezing het water uit het bier gehaald zodat hij ingedikt wordt naar 10,3%. Ik kan niet wachten tot dit allemaal klaar is en heb 1 december dik gemarkeerd in mijn agenda want dan is al de soft-opening. Oeps! Mocht ik dat wel opschrijven, Gulpener?

Reageer op dit artikel