blog

Koffie voor zuurpruimen

Café 1096

U kent koffie wellicht als een bittere drank. Echter: tegenwoordig zijn er veel koffiebars waar de koffie juist heel zuur smaakt. Dit komt niet altijd doordat de koffie slecht gezet is maar doordat de koffie van nature zuur is. Hoe dit komt ga ik uitleggen.

Koffie voor zuurpruimen

Het is zaak om eerst een onderscheid te maken in het soort zuur: prettig of onprettig. Zoals u misschien weet, ben ik onlangs met een groep cursisten van de Koffieschool (en Misset Horeca) op reis geweest naar Kenia. Kenia staat wereldwijd bekend als een van de beste koffielanden. Desalniettemin moeten veel mensen wennen aan de smaak van Keniaanse koffie: zuur. Als de koffiedrinker zoete bitters verwacht in de koffie is hij in Kenia aan het verkeerde adres.

Bij goede arabicakoffie is er sprake van aciditeit wat, zoals het woord doet vermoeden, te maken heeft met zuur (acid). Maar dan wel een zekere mate van préttige zuren. Wanneer je koffie naar azijn of yoghurt smaakt, is er sprake van te veel zuur. Dan is de smaak onprettig en de aciditeit ver te zoeken. Goede koffie smaakt fris als appels en bramen of zelfs als hazelnoot.

Er zijn vele koffies op de wereld te vinden die hoog in de aciditeit zijn, niet alleen in Kenia. Ook in veel Centraal-Amerikaanse landen zoals Panama, El Salvador en Costa Rica. Houd je meer van zoete koffies, ga dan op zoek naar Colombiaanse en Braziliaanse koffies. Kruidig en bitter vind je in Azië.

Het is erg leuk om op deze manier je eigen smaak te vinden. Bovenstaande kun je zien als richtlijn maar is voor de echte kenner wat te algemeen. Want zoom je verder in, dan kun je specifiekere smaken binnen de koffie vinden in de regio van een land, de plantage of zelfs deel van de plantage. De ene variëteit arabica smaakt anders dan de andere. Zelfs de ene verwerkingsmethode heeft een ander effect op de smaak ten opzichte van de andere.

Zure koffie moet je leren drinken en als je dit eenmaal gewend bent, zul je merken dat er geen weg meer terug is. Maar een zoektocht naar positief zuur blijft het altijd. Zie je bij je koffiegasten alleen zure gezichten, dan weet je dat je nog wat werk hebt te verrichten.


Joost Leopold is koffiekenner en smaakpurist. Met zijn Koffieschool traint hij menig barista en hij bracht het boekje ‘Water, koffiebonen & melk’ uit. Hij is jurylid voor SCAE en hoofdjurylid in de Misset Koffie Top 100. Koffieschool.nl

Reageer op dit artikel