blog

Op stap met jury van ‘Wijnbar van het Jaar’

Café 954

De verkiezing van de beste wijnbar van Nederland is gestart. Meer dan honderd wijnbars maken dit jaar kans op de titel en onze vakjuryleden kunnen niet wachten om te zien hoe hoog het niveau ligt.

Op stap met jury van ‘Wijnbar van het Jaar’

De vakjury bestaande uit Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur van Winelife magazine, Robert Verhoeven, Ron Vermeulen, Robert van Dijk en Hans van de Meeberg buigt zich bij de start over de criteria: assortiment, voldoende spreiding over de verschillende wijnlanden en gebieden, wordt er ook nieuwe wereld aangeboden, aanbod per glas, welk glaswerk, de wijnkennis van het bedienend personeel en de aanwezigheid van een bar in het pand.

‘Een wijnbar moet een bar hebben’

Dat laatste klinkt misschien een beetje raar, maar wat is een wijnbar zonder bar. Aangezien de meeste wijnbars pas in de middag opengaan werd er rond 15 uur de route richting de eerste bar uitgezet. De complete top 10 aangevuld met twee wildcards, vanuit de bijna 6.000 online uitgebrachte stemmen, wordt met een bezoek vereerd. Alle finalisten zijn geïnformeerd dat de jury langs zal komen, alleen dag en tijdstip zijn niet aangekondigd. Er wordt twee dagen en twee avonden gereden van Groningen naar Hoorn en Deventer. De meeste nominaties heeft Den Bosch met drie wijnbars in de top 12.

Ervaringen van de jury

Een paar jurynotities in willekeurige volgorde: wat een enthousiaste en kundige gastvrouw is Jorien Pieters van Vinck Haarlem, met 110 verschillende wijnen die allemaal per glas geschonken worden de meest uitgebreide wijnkaart van de Top 12. Helaas werd nog door de jury nog voor sluitingstijd het Wijnlokaal 073 gesloten aangetroffen en zo bleef er een top 11 over. In Amersfoort trof de jury bij Zuster Margaux – dit jaar geopend, in een prachtig pand een laagdrempelige wijnbar aan. Met een bijzonder schriftje met daarin handgeschreven proefnotities, die fungeert als wijnkaart.

Aanwinst voor Amsterdam

Wijnlokaal Stuyvesant – is een aanwinst voor Amsterdam, een wijnbar van internationale allure in een historisch pand aan de Haarlemmerstraat. Enorme keuze in wijnen van zeer betaalbaar tot wat exclusiever. Al vanaf de ochtend open, dus na de koffie en de lunch rol je zo in het (wijn)borreluur in. Santpoort in Deventer heeft een prachtige wijnkaart met 90 wijnen die allemaal ook mogelijk zijn per glas. Mooi geprijsd, de duurste wijn is 60 euro per fles. Industrieel ingericht maar toch sfeervol met een bevlogen ondernemer.

De bekendmaking van de winnaar van de titel Wine Bar 2016 wordt tijdens de Horecava bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel