blog

Zure meuk

Café 1278

We gaan het hebben over zure meuk, want zo noem ik altijd zelf de bewust zure bieren. Zelf vind ik het niet lekker maar ik zie de vraag steeds meer stijgen. De Amerikanen zeggen zelfs Sour is the new bitter. De interesse in de bittere bieren neemt volgens hen af en men heeft in toenemende mate belangstelling in de zure varianten van het bier.

Zure meuk

En dat is opvallend: een tijd geleden was zuur bier bijna ten dode opgeschreven, maar door de interesse van de Amerikanen heeft het een nieuw leven gekregen. Tegenwoordig is het lastig om aan sommige zure bieren te komen, bijvoorbeeld het Belgische Brasserie Cantillon uit Brussel.

In ons eigen Amsterdam is volgend jaar alweer de 6e editie van het festival Carnivale Brettanomyces. Dit vindt plaats van 22 tot en met 25 juni 2017 in de hoofdstad. Tijdens dit evenement kun je in Amsterdam een enorme diversiteit aan zure bieren proeven in verschillende cafés in de stad. Daarnaast zijn er ook veel lezingen en presentaties die in het teken staan van het leven van de wilde gist.

Een mooi en goed initiatief. Daarom is het meer dan terecht dat de organisatoren van het Carnivale Brettanomyces Festival, Elaine Olsthoorn (van Proeflokaal In de Wildeman) en Jan Lemmens (van De Bierkoning), onderscheiden zijn met de Gouden Pint 2016. Die prijs wordt toegekend aan mensen die bijvoorbeeld nieuwe of bijzondere bieren introduceren of voor initiatieven ter verbetering van de kwaliteit van bierproducten, zoals festiviteiten.
Gelukkig worden er nu ook in Nederland zure bieren gebrouwen en ik wil er graag eentje uitlichten, een talent. Tommie Sjef Koenen van Tommie Sjefs Wild Ales. Een jonge twintiger die zure bieren maakt die schitterend mooi in balans zijn. En, een reden waarom ik dit eigenlijk niet moet vertellen, hij kan nu al de vraag niet meer aan. Maar dat is natuurlijk ook een goed teken.

Inmiddels is hij een crowdfundingactie begonnen om verder te kunnen groeien. Hij produceert namelijk nu zijn bieren nog in z’n moeders schuur. Kijk daarom eens op zijn website Tswildales.nl/nextstep.

Peter van der Arend is één van de weinige bierologen die Nederland rijk is. Hij bezit momenteel vier cafés in Amsterdam: Arendsnest, BeerTemple, Craft & Draft en ‘cause Beer loves Food. 

Reageer op dit artikel