blog

Belgisch bier op de Werelderfgoedlijst?

Café 1339

Tsja, dat kwam voor mij wel als een behoorlijke verrassing: Belgisch bier is door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dit zorgde op diverse social media voor vele discussies. Is dit terecht of niet?

Belgisch bier op de Werelderfgoedlijst?

Ik lees dat Unesco hierover zegt: ‘Het maken en waarderen van bier is onderdeel van het levend erfgoed van een aantal gemeenschappen in heel België. Het speelt een rol in het dagelijkse leven en bij feestelijke gelegenheden. Bijna vijftienhonderd biersoorten worden in het land gemaakt, met verschillende fermentatie-methoden.’

Vijftienhonderd soorten? Vijftienhonderd merken zullen ze bedoelen. Maar dat klopt al niet meer. Bovendien: moet een meer dan 5000 jaar oude drank toegeschreven worden aan één land? Nee, dat lijkt me dus niet. En al helemaal niet als je kijkt naar de geschiedenis. Vaak wordt gezegd dat bijvoorbeeld de Amerikaanse bierrevolutie is gestart door Belgische bieren te kopiëren… nou die Belgen kunnen er zelf ook wat van. Denk nou niet dat amberbieren zoals Palm en De Koninck typische Belgische bieren zijn. Nee hoor, de oorsprong van het brouwen van een amber (‘ale’ in Engels) ligt in Groot-Brittannië. Deze traditie is later overgewaaid naar België. Het meest gedronken type bier-pils komt dat uit België? Nee, de oorsprong ligt in Tsjechië, dat weet toch iedereen of niet? En tarwebier heeft dat zijn oorsprong niet in Duitsland?

Dus ik ben het eens met biersommelier Rick Kempen. Hij schrijft in zijn blog My Life With Beer: ‘Ik kan wel honderd andere landen noemen waar het maken en waarderen van bier onderdeel van het levend erfgoed van een reeks gemeenschappen is en waar het een rol in het dagelijks leven speelt. Om bepaalde feestelijke gelegenheden maar niet eens te noemen.’ Ik ben het niet altijd met Rick eens, maar dit keer heeft hij helemaal gelijk. Waar is Unesco in godsnaam mee bezig. Bier is van ons allemaal. Gelukkig is mijn eerste café, Proeflokaal Arendsnest, gevestigd op de Amsterdamse Grachtengordel. En dat staat meer dan terecht op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Peter van der Arend is één van de weinige bierologen die Nederland rijk is. Hij bezit momenteel vier cafés in Amsterdam: Arendsnest, BeerTemple, Craft & Draft en ‘cause Beer loves Food. Morebeer.nl

Reageer op dit artikel