blog

De opkomst van de Craft Cocktail

Café 1997

De craft cocktail is in opkomst, bepleit bartender Tess Posthumus. En ondanks het feit dat in heel Nederland de cocktailcultuur nog in de kinderschoenen staat is Amsterdam wereldtop.

De opkomst van de Craft Cocktail

In landen die al in 1900 een bloeiende cocktailindustrie hadden, Engeland en de Verenigde Staten, hebben craftcocktails een wederopstanding gemaakt. Deze zijn bereid met verse producten en huisgemaakte infusions, siropen, bitters en shrubs. Hierdoor passen ze perfect in het horecalandschap waarin alles eerlijk, lokaal en ambachtelijk bereid moet worden. Maar gelukkig is ook in andere landen de vraag naar deze kwalitatieve cocktails gestegen en Nederland doet op dit gebied goed mee.

Leestip: alles over cocktails

Opmars in Nederland

In 2008 opende Door 74 in Amsterdam zijn deuren. De eerste speakeasy cocktailbar van West-Europa. Ik weet nog dat ik zes jaar geleden in Sint-Petersburg een seminar hield en vertelde over deze bar en de cocktailscene in Nederland. Destijds had je vier plekken in Amsterdam waar je een kwalitatieve cocktail kon bestellen. Momenteel zijn dat er meer dan vijftig. Als ik dat vergelijk met het huidige horecalandschap dan sta ik telkens weer versteld van de grote verandering die we hebben doorgemaakt. De Nederlandse cocktailcultuur staat nog in de kinderschoenen, terwijl Amsterdam op het gebied van cocktails inmiddels niet meer onderdoet voor wereldsteden als Londen, Parijs en New York.

‘De cocktailcultuur staat in Nederland nog in de kinderschoenen, terwijl Amsterdam niet onderdoet voor Londen, Parijs en New York’

Amsterdam Cocktail Week

Met mijn partners van Perfect Serve Barshow en Mister Cocktail ben ik om die reden de Amsterdam Cocktail Week begonnen. Dit is een week die aandacht vraagt Amsterdam Cocktail Weekvoor de opkomende Nederlandse cocktailcultuur en biedt ook de non-alcoholische cocktail het podium die het verdient. Van 6 tot en met 12 maart bieden meer dan vijftig bars, in samenwerking met de mooiste merken, een eigen signature cocktail en non-alcoholische cocktail aan tegen een aantrekkelijke prijs. De bedoeling van deze week is de drempel naar bars te verlagen en de consumenten aan te moedigen om drankjes te bestellen die buiten hun comfortzone vallen.

Massaal aan de cocktail

Cocktails zie je tegenwoordig namelijk allang niet meer alleen in speakeasy cocktailbars, hotels en andere fancy horecagelegenheden. Ook op het terras kun je op een groeiend aantal plekken een heerlijke cocktail bestellen. Veel cocktails zijn ontzettend makkelijk te maken en genereren snel extra omzet. Alle reden dus om massaal met cocktails aan de slag te gaan, en hopelijk weet de Amsterdam Cocktail Week jullie daartoe te inspireren.

Tess Posthumus is freelance hospitality professional en bartender bij het Amsterdamse Door 74. In 2015 werd ze verkozen tot Dutch World Class Bartender of the Year.
Tessposthumus.com