blog

Grote brouwers kunnen het ook

Café 5040

Peter van der Arend mocht bij sterrestaurant Bolenius een proeverij van Hertog Jan meemaken. Vatgerijpte Grand Prestige’s in combinatie met topeten. Lekker, maar ook indrukwekkend goed.

Grote brouwers kunnen het ook

De brouwer van Hertog Jan, Gerard van den Broek, nodigde mij onlangs uit voor een diner bij sterrestaurant Bolenius in Amsterdam. Chef-kok Luc Kusters kreeg de fijne, maar moeilijke opdracht om een vijfgangendiner te bereiden met vier verschillende Hertog-Jan Grand Prestige’s, die op vat gerijpt zijn. Het eerste gerecht was een moestuin met de Hertog Jan Grand Prestige op cognacvat. Een moeilijk begin want z’n alcoholisch bier met cognac gaat snel overheersen. Het tweede gerecht was een ware smaakexplosie. Sint Jacobsschelp met knolselderij, bloedworst, chocolade en kruisbes. Een perfecte match met de Hertog Jan Grand Prestige op port-vat.

‘De Hertog Jan-brouwer, deelde zijn recept met de collega’s van Goose Island, iets dat brouwers liever niet doen’

Mijn favoriete bier van de eerste drie van de avond kwam ook als derde, een Hertog Jan Grand Prestige op bourbon-vat. Dit bier werd gecombineerd met een gerecht van mais, kip, toast en langoustine. Een zeer smakelijke combinatie. Het klapstuk kwam aan het einde. Een Hertog Jan Grand Prestige die niet in Nederland, maar in de Verenigde Staten bij Goose Island is gebrouwen. Goose Island uit Chicago, brengt één keer per jaar op Black-Friday (de dag na
Hertog Jan Grand Prestige BrouwerThanksgiving) een geweldig bier uit: De Bourbon County Stout. Een zeer speciale Russian Imperial Stout die een klein jaar is gerijpt op Bourbon vaten. Dit keer heeft Gerard van den Broek zijn brouwrecept aan de brouwers van Goose gegeven (wat een brouwer liever niet doet) om dit bier te brouwen in de VS, om daarna in bourbon-vaten te laten rijpen. Wat een fantastisch bier! Misschien wel beter dan hun eigen bier maar daarvoor moet ik de gelegenheid krijgen om ze naast elkaar te drinken. Chef-kok Luc Kusters serveerde er ook het klapstuk van de avond bij: sukade met een saus van een zeven jaar oude Hertog Jan Grand Prestige. Je zou bijna zeggen zonde om met z’n mooi oud bier te koken maar het was het dubbel en dwars waard. Ik werd hier heel gelukkig van.

Het bijzondere van dit alles: bourbon-vaten mogen volgens de Amerikaanse wet maar één keer gebruikt worden. Vandaar dat veel barrel aged-bieren in de VS uit die vaten komen; de bourbonmaker kan ze immers niet meer gebruiken. Er zit zelfs een beetje bourbon in het vat als het bier erin gaat. Het geeft een extra alcoholische kik en zoetige en vanille smaak. Gerard kan trots zijn op zijn vier nieuwe bieren.

Reageer op dit artikel