blog

‘Online bier bestellen: vaste lage prijzen voor iedereen?’

Café 3584

Meerdere varianten pilsbieren zijn online te bestellen. Vrije bieren die iedereen kan bestellen. Iedereen? Nee, niet iedereen. Niet de klanten die gebonden zijn aan Bavaria. Zij mogen online niet het Kroon pils – ook van Bavaria – bestellen…

‘Online bier bestellen: vaste lage prijzen voor iedereen?’

Voorbeelden van bieren die je online kunt bestellen zijn: het bekende Horeca Bier, maar ook eigenmerken, budgetmerken en de fustbieren van de groothandels zoals Felsgold van Makro en Keizerskroon van Sligro. Allemaal min of meer ‘vrije’ bieren, vaak afgenomen bij drankenhandel Hansen in Linnen. En iedereen kan ze bestellen. Zelf heb ik me een tijdje met Holland Bier beziggehouden, een vergelijkbaar ‘budget pilsener’ dat ook online verkrijgbaar is. Enige kennis van zaken kan ik mijzelf dan ook toedichten.

Kenmerkend voor deze online bieren zijn de vaste lage prijzen. Immers, er zijn geen grote verkoopapparaten, geen dure marketing en geen luxe kantoorpanden. Een ander opvallend kenmerk is dat elke ondernemer deze bieren in alle vrijheid kan bestellen. De leveranciers, vaak kleinere producenten of verhandelaars, kennen geen afnamecontracten, geen bonusstaffels, en geen volumeverplichtingen. Bestel je 1 fust pils, dan betaal je per fust dezelfde prijs als wanneer je er bijvoorbeeld 15 bestelt.

Zie ook:
Bavaria gaat Kroon Bier online leveren: €69 per fust
Horecabier gaat strijd aan: 50-literfust voor €57,50

Wie zijn dan de bestellers van deze pils? Hoewel dit steevast door de aanbieders wordt ontkend, is in praktijk meer dan 60 procent van de afnemers een gebonden horecaondernemer. Gebonden via de bruikleenovereenkomsten van de geleverde taptechniek, maar in veel gevallen gaat het zelfs om exclusieve afnamecontracten, soms gekoppeld aan een verstrekte financiering. Het biedt de ondernemers dus een mogelijkheid om, op betrekkelijk anonieme wijze, het eigen biercontract te omzeilen en incidenteel te profiteren van een zeer scherpe inkoopprijs.bierprijs

Bavaria biedt Kroon online aan

Sinds dit jaar heeft Bavaria ook een online bestelfaciliteit in het leven geroepen. Brouwerij De Kroon, ooit een regionale Brabantse brouwerij uit Oirschot die Bavaria eind jaren negentig overnam, is altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest. Nadat Sligro vijf jaar lang aan Kroon Bier heeft getrokken, maar dit niet van Bavaria kon overnemen, lijkt Kroon Bier eigenlijk een stille dood te zijn gestorven. Maar nu blaast Bavaria het nieuw leven in door het online aan te bieden.

Als je de website van Kroon leest, dan staat er dat iedere ondernemer vrij is om Kroon Bier te bestellen. Men kent geen contracten, en de benodigde aanpassingsartikelen, zoals de noodzakelijk handsnelkoppeling, wordt tegen kostprijs aangeboden. Iedereen betaald bovendien dezelfde lage prijs, die opvallend genoeg exact gelijk is aan de prijs van de marktleider, Horeca Bier.

Bavaria is natuurlijk ook op de hoogte van het feit dat ruim 60 procent van de afnemers contractueel vastligt bij andere brouwerijen, maar desondanks levert de brouwer het Kroon Bier heel erg graag.

Daarmee zit Bavaria bewust in het vaarwater van de concurrent. Angstvallig verzwijgt Kroon de banden met moederbedrijf Bavaria op haar site. Maar het bier wordt wel gewoon in Lieshout gebrouwen. Niettemin kan en mag de ‘eigen’ gebonden horeca van Bavaria geen Kroon Bier bestellen. ‘Iedereen’ is bij Bavaria blijkbaar toch niet ‘iedereen’!

Loyale klant van Bavaria kan verrekken

De meest loyale klanten van Bavaria mogen niet profiteren van de fors lagere bierprijs. Ten opzichte van de bruto bierprijs van het eigen Bavaria Bier zou immers de hectoliterkorting al uitkomen op ruim €125,00 per hectoliter, ongebonden en zonder enige verplichting.

Bij andere biermerken is het verschil zelfs nog groter! Dus daar waar Bavaria willens en wetens de gebonden horecaondernemers van de andere brouwerijen paait, kan de eigen loyale klant verrekken en niet meegenieten van het door Bavaria geproduceerde ‘online’ Kroon Bier.

Dat biedt ruimte tot protest, lijkt me.

Tom van Erven Dorens

Tom van Erven Dorens

Tom van Erven Dorens is initiatiefnemer en eigenaar van Biercontract.nl. Dit horeca-adviesbureau is gespecialiseerd in brouwerijcontracten en horeca-financieringen.

 

Reageer op dit artikel