blog

Biercontracten: appels met peren vergelijken

Café 14800

Iedere horecaondernemer heeft er weleens mee te maken gehad. Het maken van een commerciële afspraak met de brouwerij. Je vraagt offertes aan bij meerdere brouwers en krijgt ze binnen. Maar hoe vergelijk je die offertes nu met elkaar? En hoe zorg je ervoor dat je geen appels met peren vergelijkt.

Biercontracten: appels met peren vergelijken

Zo worden de kortingen bij AB Inbev altijd berekend over de hectoliterprijs, exclusief accijns. Als een concurrent het anders doet, is het  vergelijken van verschillende biercontracten lastig.

Ik doe dit werk op dagelijkse basis en mag mezelf inmiddels wel expert noemen. Hoe ga je te werk? Je analyseert je huidige afspraak, en stelt vast dat er zeker nog winst te halen is.

In het algemeen kun je stellen dat een afspraak van twee jaar geleden in je biercontract inmiddels flink uit de tijd is, en er dus substantiële verbeteringen te halen zijn. Doe je dat niet dan scheelt dat veel geld.

Vervolgens is het uitnodigen van meerdere brouwerijen noodzaak. Zo wordt de leverende brouwerij tenminste getriggerd om het uiterste te bieden, immers, ze hebben een hekel aan het verliezen van een bestaand verkooppunt.

De kortingen stijgen dan eigenlijk vanzelf. Met een beetje verkoopvolume scheelt dat al snel enkele duizenden euro’s per jaar. Uiteindelijk zul je een analyse moeten maken, met daarin een vergelijking tussen de verschillende offertes. Dat is lastig. Alle brouwerijen hanteren hun eigen werkwijzen, hun eigen offertes, en hun eigen voorwaarden.

Hectoliterkorting exclusief accijns

Zo worden de kortingen in biercontracten bij AB Inbev altijd berekend over de hectoliterprijs, exclusief accijns. Dit staat echter summier vermeld in de stukken en daar lees je dan al snel overheen.

Toch is het belangrijk, want een procentuele korting over een hectoliter prijs inclusief accijns, zoals dat gangbaar is bij de meeste brouwerijen, is in geld natuurlijk hoger dan de procentuele korting over de hectoliterprijs zonder accijns.

Bovendien vermeldt AB Inbev het accijnsbedrag, dat je dus eerst moet aftrekken, ook nergens. Daardoor is een berekening feitelijk onmogelijk, en een correct vergelijk met de concurrenten dus ook. Dan is het ‘appels met peren’ vergelijken.

Vooruit Betaalde Korting in een biercontract?

Bij veel offertes wordt de beloofde Vooruit Betaalde Korting (VBK) uitgelegd als een afschrijvingslening, soms zelfs met een rentebedrag erop. Dat is toch een wezenlijk andere constructie. Ja inderdaad, ook dan gaat er geld vooraf naar de klant. Maar bij een VBK betekent het, dat een deel van de ‘achteraf’ berekende en betaalde bonuskorting al deels vooraf wordt voldaan. Dat heeft dus feitelijk niks met een lening van doen.

Kortom, daar waar de offertes op het eerste gezicht sterk op elkaar lijken, zitten er toch belangrijke verschillen in, die niet altijd direct te zien zijn. Addertjes onder het gras, zeg maar. Dat vraagt om kennis en ervaring. Lees je dus goed in, of win informatie in bij experts die er verstand van hebben. Het loont echt de moeite. Succes.

 Lees verder: Hoe kom ik aan een goed biercontract?

Tom van Erven Dorens Tom van erven dorens over biercontracten

Tom van Erven Dorens is initiatiefnemer en eigenaar van Biercontract.nl. Dit horeca-adviesbureau is gespecialiseerd in brouwerijcontracten en horeca-financieringen.

 

 

 

Reageer op dit artikel