blog

Leukste huiskamer van Nederland gezocht

Café 12111

Martijn Veen gelooft in het principe van ‘vreemde ogen dwingen’. Laat daarom ook een buitenstaander naar uw zaak kijken, betoogt hij in z’n nieuwe column. ‘Denk daarbij ook eens aan deelname aan de Café Top 100, Terras Top 100 of Koffie Top 100. Ik ben hier zo enthousiast over geworden dat ik heb ingestemd, zitting te nemen in de hoofdjury.’

Leukste huiskamer van Nederland gezocht

Is dat niet precies wat uw gasten zoeken in de horeca? Een plek waar ze even thuis kunnen komen en onder genot van geweldige bediening en heerlijk eten en drinken, de rompslomp om zich heen even vergeten? Horeca is topsport heb ik altijd geroepen en dat is natuurlijk ook zo. Er is geen vak waar je zo direct wordt beoordeeld. Een dag ‘er even geen zin in hebben’, kan al resulteren in slechte recensies en gasten die nooit meer terugkomen. Want laten we eerlijk zijn: als die gast er voor kiest om bij jou in de zaak een hapje of drankje te komen doen, dan is dat een eer. Behandel diegene als een koning, want uw concullega’s zullen dat ook doen. Hoe? De uitdaging blijft om jezelf en je team te motiveren om iedere dag te stralen en ervoor te zorgen dat je gasten een onvergetelijke ervaring hebben in jouw zaak. Want eenmaal binnen betekent niet dat de gast altijd binnen zal blijven. Trainingen van personeel zijn daarom mijn inziens van levensbelang in de hedendaagse horeca. Dit kunt u uiteraard zelf doen, maar wellicht is het ook goed om eens een ander voor je personeel te zetten. Naast dat u hierdoor inspiratie van buitenaf krijgt, komt het gezegde ‘vreemde ogen dwingen’ ook volledig tot zijn recht.

‘Het voordeel van een buitenstaander? Vreemde ogen dwingen…’

Wat ook een goede motivator is? Deelname aan landelijke horecawedstrijden. Denk hierbij aan de jaarlijks terugkerende Terras-, Café-, en Koffie top 100, of de vele andere wedstrijden die ons horecaland rijk zijn. Natuurlijk kan het even confronterend zijn als je iets lager wordt beoordeeld dan je verwacht, maar is het niet beter

Cafe top 100

om de ogen te openen dan oogkleppen op te zetten? Naast dat je hier veel van kunt leren, zul je ook merken dat je personeel als een team achter de zaak gaan staan. Een gemotiveerde crew en vrolijke gasten gegarandeerd. En als je dan toch bij die beste 100 hoort, schreeuw het dan van de daken. Je zult merken dat je gasten trekt, die voorheen niet kwamen en de bestaande gasten zullen nog trotser zijn op ‘hun’ huiskamer.

‘Deelname aan de top-100 zorgt voor nieuwe gasten in de zaak’

Ik ben zo enthousiast geraakt over het top 100 fenomeen dat ik toegetreden ben tot de hoofdjury van de Café Top 100 en ook enkele bezoeken ga afleggen voor de Terras Top 100. Is er verbetering voor die lijsten mogelijk? Ik denk van wel en zal er ook op toezien om, waar mogelijk, deze verbeteringen door te voeren. En laat u alstublieft niet afschrikken door het inschrijfgeld. Je krijgt er een hoop goede terugkoppeling voor terug, en wie weet wil een leverancier uw kosten wel dragen. Want iedereen wilt toch de beste horecazaken als hun klant hebben? Ik hoop u snel in uw ‘huiskamer’ te mogen ontmoeten. De zon begint alweer te schijnen dus zet die terrassen maar weer klaar. Ik daag u uit voor een plek in de top 100!

Schrijf je hier in voor de Café Top 100

Reageer op dit artikel