blog

Alcoholvrij bier is teken van gastvrijheid

Café 11115

Bier is voor ‘beroeps-alcoholist’ Peter van der Arend een onmiskenbaar onderdeel van zijn werk. Maar wat als je ineens, door medicijngebruik, geen alcohol mag drinken? Dan ga je voor alcoholvrij bier. Maar de aversie waar de bieroloog tegen aanloopt verrast hem nog altijd, zo schrijft hij in zijn nieuwste blog. ‘Alcoholvrij bier in je assortiment is een teken van gastvrijheid.’

Alcoholvrij bier is teken van gastvrijheid

Ongeveer een week of acht geleden heb ik een nek-hernia opgelopen. Natuurlijk denkt u nu, als lezer, wat heeft dat te maken met bier? Nou eigenlijk voor mij heel veel. Ten eerste is het natuurlijk lastig werken met een hernia. Maar je komt daarnaast in een medische molen terecht en uiteindelijk krijg je morfine om de pijn te verdoven zodat je weer kan werken. Maar nu kent morfine één groot nadeel: je mag er geen alcohol (lees:bier) bij drinken. Daardoor is het lastig om mijn metier – ‘beroepsalcoholist’- uit te oefenen. Zo ben ik onder meer jury-voorzitter van Misset Horeca’s Regionale Bierkaart. Probeer maar eens bieren te beoordelen als je ze niet mag drinken! Gelukkig kon ik mijn medewerker, Timothy Wareman van ‘Cause Beer Loves Food, meenemen naar de laatste sessie, om voor mij te proeven en te keuren tijdens de proeverij in Groningen.

‘De aversie die sommige collega’s tegen alcoholvrij bier hebben verrast mij nog altijd’

Ik bezoek ook graag mijn collega-cafés voor een gezellige babbel en discussie over bier onder het genot van een heerlijk biertje. Maar ja, nu mag ik ineens geen bier drinken dus vraag ik om een alcoholvrij- of arm biertje. Ik ga niet de discussie aan of alcoholvrij écht bier is, maar het verrastte mij wel dat sommige collega’s een aversie hebben tegen alcoholvrij.

Lees ook: Alcoholvrijbier groeit met 44 procent in de horeca

In een nieuw biercafé in Amsterdam hadden ze gewoon geen alcoholvrij omdat het volgens de eigenaar geen bier is. Ik vind dit niet gastvrij. Hij ging er wel over nadenken na mijn betoog dat er mensen zijn die om verschillende redenen geen alcohol mogen drinken en toch een biertje willen drinken of in ieder geval de beleving willen hebben dat ze er eentje drinken en geen frisdrank.

‘Duits alcoholvrij bier is beter dan de Nederlandse varianten, omdat de Duitsers brouwen mét alcohol en het erna uithalen’

In het algemeen vind ik dat de Duitsers een stuk beter zijn in het alcoholvrij bier maken dan de Nederlanders. Vaak hebben de Nederlandse versies een Alcohol vrij bier Brew Dog‘wortsmaak’. Dit komt doordat er in Nederland meestal geen alcohol in heeft gezeten en de Duitsers vaak eerst brouwen met alcohol maar daarna deze eruit halen. En alhoewel ik aangenaam verrast was door de Heineken 0.0; voor mij als hophead is de Nanny State van Brewdog dé alcoholvrije topper. Heerlijk overhopt bier van maar 0.5%. Deze moet je zeker in het assortiment hebben.

Reageer op dit artikel