blog

Daiquiri: als het goed is voor Hemingway…

Café 8172

’s Werelds beste vrouwelijke bartender, Tess Posthumus, gaat in haar nieuwe blog dieper in op de historie van de daiquiri. De ontwikkeling van deze cocktail op basis van Cubaanse rum, kent dankzij Ernest Hemmingway een aardige historie.

Daiquiri: als het goed is voor Hemingway…
Tess Posthumus, mede-organisator Perfect Serve Barshow.

De zomer breekt langzaam aan en daar horen drankjes bij. Zelf ben ik in de zomer meestal thuis in Amsterdam te vinden. Vakantie boek ik zelf het liefst wanneer het hier slecht weer is en ik een ontzettende behoefte aan de warmte krijg. Zo was ik in april drie weken naar de zon vertrokken, toen het hier nog hagelde en grijs was. En die zon vond ik in Cuba. Het land van prachtige stranden, daiquiri, sigaren en.. rum!

Cubaanse rum kan ik goed waarderen en niemand minder dan Ernest Hemingway was het met mij eens. Hemingway heeft een grote stempel op de Havanaanse barscene en twee klassieke cocktails gezet, namelijk de Daiquiri en de Mojito. Het is algemeen bekend dat de Amerikaanse schrijver wel van een borrel hield en hij zat dan ook regelmatig met een drankje aan de bar te werken. En in één van zijn boeken heeft hij de – nu beroemd  onder bartenders- zin geschreven ‘My Mojito in La Bodeguita, My Daiquiri in El Floridita’.

‘Omdat hij suikerziekte had, liet Hemmingway een daiquiri ontwikkelen waarin de suikersiroop vervangen werd door Maraschino-likeur’

Minder bekend is het dat Ernest zichzelf had overtuigd dat hij suikerziekte had. En aangezien de klassieke Daiquiri gemaakt wordt met suikersiroop, vroeg Ernest de bartender van zijn geliefde El Floridita om een suikervrije versie voor hem te ontwikkelen. En zo geschiede. De bartender verving de suikersiroop in het klassieke recept door Maraschino-likeur en maakte het drankje wat complexer door wat vers grapefruitsap toe te voegen. Deze Hemingway Daiquiri is een heerlijke variant op de bekende cocktail, die tegenwoordig ook bekend staat als de Papa Doble cocktail. Tegenwoordig zou de bartender alleen niet meer weggekomen met deze ‘suikervrije’ variant. Maraschino likeur wordt immers gemaakt met suiker.

‘Wanneer je tegenwoordig een daiquiri bestelt, is de kans groot dat de cocktail regelrecht uit de slush-machine komt’

De klassieke Daiquiri en Hemingway’s Papa Doble werden standaard altijd eerst geshaket met een cocktTess Posthumus cocktails, daiquiriailshaker vol ijsblokjes en dan zonder ijs uitgeschonken in een glas op een voetje. Tegenwoordig is deze manier van serveren niet meer de standaard. Wanneer je een Daiquiri bestelt, is de kans groot dat de cocktail regelrecht uit een slush-machine komt. Wat je ook kunt doen is de cocktail in plaats van het uit te schenken in een glas zonder ijsblokjes, te kiezen voor een glas vol crushed ijs. Ga je voor één van deze nieuwe manieren van serveren, dan verwatert het drankje iets meer dan wanneer je hem zou shaken en strainen in een glas zonder ijs. Het beste kan je dan ook 10 ml meer suikersiroop of Maraschino likeur toevoegen zodat de smaak net iets zoeter wordt en de balans de extra verwatering van het slush apparaat, de blender of het crushed ijs aan kan.

Reageer op dit artikel