blog

Gebruik geen enkele filterdrager

Café 20485

We hebben filterdragers nodig om koffie te kunnen bereiden. Veel mensen noemen dit pistons maar iedere techneut weet dat een piston een zuiger in een motorblok is. We onderscheiden enkele en dubbele filterdragers. Een enkele filterdrager wordt in de koffiewereld gekscherend ‘armeluis-filterdrager’ genoemd: deze wordt alleen gebruikt door een barista die te gierig is om de tweede kop koffie weg te gooien.

Gebruik geen enkele filterdrager

Zelf gooi ik ook niet graag een tweede kop weg (al het harde werk van de koffieboeren is dan voor niets geweest…). Maar ik wil wél graag dat de gast een lekkere kop koffie drinkt. Een kop koffie wordt lekkerder wanneer het hete water gelijkmatig door de koffie geperst wordt.

Enkele filterdrager 

Wanneer de koffie in een enkele filterdrager gedoseerd is, ontstaat tijdens het zetten in het midden een kuiltje waardoor te veel water stroomt. De andere delen van de koffie geven dan te weinig smaak af. Dit proces noemen we channeling en zorgt ervoor dat de koffie zijn natuurlijke zoetheid verliest.

Koffie die is bereid met een dubbele filterdrager smaakt dus veel zoeter. Aangezien dit als prettiger wordt ervaren, zullen de gasten eerder geneigd zijn een tweede kop koffie te nemen dan wanneer deze bereid is met een enkele filterdrager.

‘Een enkele filterdrager wordt wel
armeluis-
filterdrager genoemd’

Espressobars, waar koffiedrank de belangrijkste inkomstenbron is, weten het al jaren: er worden uitsluitend dubbele filterdragers gebruikt in het bereiden van de koffie. Zij zullen vast veel weggooien, hoor ik u denken? Het tegendeel is waar.

Efficiënter

Het is veel efficiënter om twee dranken tegelijkertijd te maken. En wanneer er toch maar één drank nodig is, kan de andere gebruikt worden voor veel verschillende doeleinden:

  • De barista kan deze proeven en bepalen of het espressoapparaat schoongemaakt moet worden of dat de molen misschien moet worden bijgesteld voor betere extractie.
  • De barista kan inzicht krijgen in het smaakprofiel van de koffie en kan dit de gast uitleggen.
  • De barista kan de drank opvangen en later gebruiken voor ijskoffie, tiramisu of andere culinaire doeleinden. In Italië zien we vaak dat deze left-overs gebruikt worden voor latte macchiato.
  • De barista kan er natuurlijk voor kiezen om in plaats van een lungo een long black of americano te schenken met deze filterdrager.

Oneindig veel mogelijkheden. Probeer het maar eens en vraag of gasten verschil proeven.


Joost Leopold is koffiekenner en smaakpurist. Met zijn Koffieschool traint hij menig barista en hij bracht het boekje ‘Water, koffiebonen & melk’ uit. Hij is jurylid voor SCAE en hoofdjurylid in de Misset Koffie Top 100. Hij is als koffie-expert verbonden aan Misset Horeca en deelt zijn kennis, mening en ervaring in columns en blogs.

Reageer op dit artikel