blog

Ondernemers zijn niet onmisbaar in hun zaak

Café 8417

Ondernemers in de horeca zijn niet zo onmisbaar in hun zaak. Martijn Veen adviseert in zijn nieuwe blog: ga er eens op uit, dat geeft energie en inspiratie. Praat het komend jaar met minimaal twaalf collega-ondernemers; dat levert leuke en voor beide partijen, waardevolle gesprekken op. Én: stel een manager aan. Rapporteer aan hem of haar eventuele tekortkomingen.

Ondernemers zijn niet onmisbaar in hun zaak

Ondernemers in de horeca zijn over het algemeen ‘mensen-mensen’. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je het je gasten iedere dag weer zo gezellig mogelijk wilt maken. Ook bij het aansturen van je medewerkers heb je deze eigenschap nodig. Een goede sfeer is onontbeerlijk, zowel aan de voor- als achterkant van je bedrijf. Als je dagelijks op deze manier op het podium staat, dan heb je in je spaarzame vrije tijd vaak behoefte aan rust en weinig interactie. Lekker thuis een filmpje op de bank of er even uit naar een stil strandje met weinig input en herrie.

Ga er op uit en spreek met collega-ondernemers

Ik spreek regelmatig ondernemers die zo opgeslokt worden door hun horecabedrijf dat ze nergens anders meer tijd voor hebben. Want ‘Als ‘de baas’ er niet is gaat er van alles mis en worden details over het hoofd gezien.’ Toch adviseer ik u om er juist wel op uit te gaan. Mijn ervaring is dat van je reizen en regelmatig uitgaan juist nieuwe energie en inspiratie krijgt.

‘Zorg voor een goede manager in de zaak en rapporteer aan hem of haar eventuele tekortkomingen’

Ga eens uit eten of een biertje drinken bij een collega. Kijk eens wat er goed en minder goed gaat in dit bedrijf. En als de eigenaar aanwezig is, vraag dan naar zijn succes story’s en uitdagingen. Ik weet zeker dat dit tot een leuk, maar -vooral- ook inspirerend gesprek uitdraait. Voor beide partijen. Kom uit je comfort zone en probeer het komende jaar minimaal twaalf collega’s te spreken en hun bedrijf te bekijken.

Deel succes en zorgen

Begin mei hadden we een inspiratiemeeting van Horecabrains in Leiden waar we zo’n 250 horeca ondernemers mochten verwelkomen. Onderdeel van deze bijeenkomst is een tour langs verschillende toonaangevende horecabedrijven. Geweldig om te zien is dat de eigenaren van deze bedrijven hun onderneming vol trots laten zien en zonder enig belang alle in en outs willen delen. Het bijzondere van deze groep is de openheid en bereidheid om succes, maar ook zorgen, te willen delen. Heerlijk om te horen dat men elkaar regelmatig opzoekt en adviseert.

‘Ga voor een 10+, maar realiseer je dat een 8,5 ook best een mooi cijfer is’

Aangezien we verschillende leden hebben met meerdere zaken vroeg ik hen hoe ze hun aandacht over al die bedrijven verdelen. Gaat het niet minder goed als jij er niet bij bent? Hun antwoord was eensluidend; zorg voor een goede manager met een bonusregeling ( belang in de zaak), rapporteer aan hem of haar de eventuele tekortkomingen. En zeker zo belangrijk: ga voor een 10+ maar realiseer je dat een 8,5 ook best een mooi cijfer is.

 

Martijn Veen is oprichter en directeur van Horecabrains. Een netwerkorganisatie voor de horeca waarbij zo’n 300 zaken zijn aangesloten.
Horecabrains.nlmartijn@horecabrains.nl

Reageer op dit artikel