blog

‘Is bier ineens niet lekker als een grote brouwer ’t koopt?’

Café 1157

Peter van der Arend irriteert zich aan geluiden dat bepaalde bieren niet op een festival zouden thuis horen omdat ze zijn overgenomen door een grote brouwer. ‘Er zijn ook ‘kleine’ brouwerijen die investeerders binnenhalen die het niet doen voor de passie voor bier. Zijn dat dan nog wel craftbrouwerijen?’

‘Is bier ineens niet lekker als een grote brouwer ’t koopt?’

We hebben net het zesde Carnivale Brettanomyces festival in Amsterdam achter de rug. Een mooi feest dat volledig in het teken staat van zuur bier. De zuurliefhebbers kwamen met grote aantallen vier dagen zuur bier drinken. In drie cafés, twee brouwerijen, één restaurant, één kerk en één bierwinkel, om te genieten van de wilde gist. Mooie brouwerijen uit binnen- en buitenland. Klein en groot.

Goose Island en AB InBev

Door de schoolvakantie (ik zat heerlijk onder de Spaanse zon met de familie) ben ik alleen zondag bij het festival geweest. De afsluiting was bij Oedipus Brewing in Amsterdam. De diehards waren allemaal aanwezig, en laten we wel wezen: het was toch al weer de vierde dag, maar er werd volop genoten en gediscussieerd. Eén van de aanwezige brouwerijen was Goose Island uit Chicago. In één van mijn vorige columns heb ik al gemeld dat deze brouwerij is overgenomen door AB InBev. Bier zit flink in de lift, en het groeit maar door. Dus de grote jongens zitten ook niet
stil.

Wat is Craft?

En nu kom ik tot mijn punt van irritatie. Ik hoorde tijdens de bijeenkomst toch aardig veel beergeeks, maar ook brouwers, zeggen: ‘Wat doet AB InBev op dit festival? Goose is geen craft!’ Waar slaat dat op? Wat is craft eigenlijk? En is het bier ineens niet lekker omdat een grote jongen eigenaar is? In Amerika is ‘craft’ een kleine, onafhankelijke brouwerij die niet meer dan 7,2 miljoen liter bier per jaar produceert. Daarnaast mag maximaal 25 procent van de aandelen in handen zijn van een grote brouwerij. Oftewel Bavaria is volgens de Amerikaanse regels gewoon een craftbrouwerij.

Er zijn maar twee soorten bier

Bovendien: er zijn ook ‘kleine’ brouwerijen die investeerders binnenhalen die het niet doen voor de passie voor bier. Zijn dat dan nog wel craftbrouwerijen. U ziet het al: ‘craft’ is een leuk woord maar is moeilijk te definiëren. Regelmatig geef ik presentaties, masterclasses en meer van dat soort bijeenkomsten. Ik eindig zoiets altijd met: ‘Ik heb veel verteld over het bier maar uiteindelijk zijn er maar twee soorten bier, lekker en niet-lekker. En wat dat dan is: bepaal dat lekker zelf.’

Reageer op dit artikel