blog

‘Is bier ineens niet lekker als een grote brouwer ’t koopt?’ (2)

Café 1249

Tsja ik moet wel even terugkomen op mijn vorige column. Hierin schreef ik dat bier – Goose Island bijvoorbeeld – niet minder lekker is, nadat het overgenomen is door een grote partij als AB InBev. Het leverde vele positieve maar ook negatieve reacties op.

‘Is bier ineens niet lekker als een grote brouwer ’t koopt?’ (2)

Laat ik beginnen met de supermarkten. Jarenlang hebben wij, de bierliefhebbers, geklaagd -terecht- dat er bijna alleen maar pils in de schappen lag. Nu is er eindelijk een leuk assortiment bier, is het weer niet goed. ‘Want ze verkopen toch ook wel erg veel speciaalbier van grote brouwerijen’ of ‘het bier van kleine brouwerijen is niet meer interessant omdat het nu in de supermarkt ligt.’

‘Jarenlang klaagden bierliefhebbers over het gebrek aan speciaalbier in de supermarkt. Nu is het weer niet goed, want er staat ‘wel erg veel’ van grote brouwerijen tussen’

Ab InBev is volgens velen een van de grootse boemannen. De megabrouwer koopt allemaal kleine brouwerijen op. Maar daar staat tegenover: de kleine brouwerijen láten zich ook opkopen. En daar praat bijna niemand over. Het is gewoon de marktwerking. Kijk ook maar naar Duvel-Moortgat uit België. In vergelijking met AB InBev een kleintje, maar ook hun expansie- en overnamedrift lijkt niet te stoppen.

‘Kleine brouwerijen láten zich opkopen; daar hoor je niemand over’

Moeten de brouwerijen dan gaan stilzitten en blijven toezien dat langzaam hun volume omlaag gaat? Dat Lijkt mij niet. Een grote multinational kijkt waar de mogelijkheden op -in dit geval- de biermarkt liggen. Kan je hen dat kwalijk nemen? Volgens mij niet! Kan je het de kleine brouwerijen kwalijk nemen dat ze hun brouwerij voor veel geld laten overnemen? Dat lijkt mij niet. Ik doe ook wat ik het liefste doe. Oftewel ik ben gewoon met mijn hobby bezig. Toen ik begon riep ik ook altijd dat ik van mijn hobby mijn werk gemaakt heb. Dat heeft als enige probleem nu dat ik geen hobby meer heb (lees dit met een knipoog!).

‘Een grote multinational kijkt naar de mogelijkheden op de biermarkt. Dat kun je hen niet kwalijk nemen’

Ik ben nu zeventien jaar ondernemer en ik doe het nog steeds met dezelfde passie en ben nog lang niet toe aan pensioen. Maar als er morgen iemand komt met een grote zakgeld ga ik toch nadenken. Ik heb het geluk dat ik drie cafe’s heb kunnen starten die totaal brouwerijvrij zijn en dat ik liberale overeenkomsten maak met kleine maar ook de grote jongens. Daarentegen heb ik in BeerTemple wel verplichtingen, omdat Ab InBev als tussenhuurder optreedt. Maar het laat mij totaal vrij in mijn ondernemerschap. Dus neem het van mij aan: samenwerken met een grote partij kan prima.

Reageer op dit artikel