blog

‘Gasten willen gewoon lekkerste bier voor de laagste prijs’

Café 2926

Heeft Nederland daadwerkelijk 500 brouwerijen? ‘Onzin!’, zegt Peter van der Arend. Verder gaat de ondernemer, liefhebber van bier en bieroloog in zijn nieuwste blog in op authenticiteit en het al dan niet toekennen van een keurmerk van onafhankelijkheid voor brouwers.

‘Gasten willen gewoon lekkerste bier voor de laagste prijs’
180516, Venlo: opdracht 1623. Bierproeverij t.b.v. De Limburgse Bierkaart. Foto: Marcel van Hoorn.

De afgelopen weken is er een hoop geschreven over bier en onafhankelijke brouwers. Wat is onafhankelijk en wie is nou een ‘echte’ brouwer? In Nederland zijn wij er trots op dat we meer dan 500 brouwerijen hebben. Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur bevestigde dit onlangs met een persbericht. Maar is dit wel zo? Nee, natuurlijk niet. We laten ons weer voor de gek houden. Volgens mij hebben wij net zo’n 200 bierbrouwerijen in Nederland. De overige 300 zijn geen brouwerijen maar brouwers. Daar is niets mis mee, maar ze hebben geen eigen ketels dus 500 brouwerijen is gewoon onzin! Als je een bier op de markt brengt, dan ben je volgens mij niet gelijk een bierbrouwerij.

‘Brand komt niet uit 1340’

Dan over lokaliteit en authenticiteit. Hoe staat het daarmee met ons bier? De grootste bierbrouwerij uit Amsterdam (en dat is niet Heineken, die brouwt geen liter in Amsterdam) laat zijn bier ook brouwen bij de grootaandeelhouder Duvel-Moortgat in België. Is het dan nog echt Amsterdams? En dan Brand. Dat beweert opgericht te zijn in 1340 omdat ze ontdekt hebben dat er al sinds 1340 een bierbrouwerij was in het dorp. Dus komt Brand uit 1340. Leuk gevonden maar dan bestaat mijn Proeflokaal Arendsnest ook al meer dan vijftig jaar want zo lang zit er al een café op deze locatie. Brand is daadwerkelijk opgericht door Frederik Edmond Brand in 1871 en noemde zijn bierbrouwerij de Kroon.

‘Of bierdrinkers op een keurmerk zitten te wachten? Ik denk het niet’

Biervriend en schrijver Rick Kempen heeft de afgelopen tijd een aantal personen waaronder ikzelf een paar vragen voorgelegd. Rick heeft het idee in de lucht gegooid om net als de Brewers’ Association in de Verenigde Staten, een logo te lanceren zodat bierbrouwerijen hun Peter van der Arend Foto: Marcel van Hoorn.onafhankelijkheid kunnen aantonen. Dat is leuk, maar wanneer is een brouwerij onafhankelijk? Is Heineken een onafhankelijke bierbrouwerij? 50,1% van stemrecht is in handen van Freddy’s dochter. Bavaria is echt 100% familiebedrijf. Dus dat zal de nodige discussies opleveren.

Zit de gemiddelde bierdrinker op z’n logo te wachten? Ik denk het niet. Zij willen gewoon het lekkerste bier voor de laagste prijs.
Meediscussiëren? Kijk dan op de site van Rick Kempen: Mylifewithbeer.nl.

Reageer op dit artikel