blog

Boek ‘Bier’ benadert de volledigheid

Café 740

Peter van der Arend heeft het boek ‘Bier’ gelezen. De auteur is ‘biervriend’ Rick Kempen. ‘Rick vindt dat bierboeken die volledigheid nastreven, gedoemd te zijn mislukken. Toch is hij aardig in de buurt gekomen.’

Boek ‘Bier’ benadert de volledigheid

De titel van het nieuwe boek van mijn biervriend Rick Kempen is ‘Bier’. Rick is bierambassadeur bij Bier & Co, biersommelier, columnist, blogger én genomineerd dit jaar voor De Gouden Pint 2017. Vorige week donderdag is het eerste exemplaar uitgereikt aan Michel Ordeman (Jopen brouwerij en voorzitter van Craft). De titel is kort, maar duidelijker kun je je de titel niet maken. Rick schrijft zoals hij ‘lult’ en dat doet hij zeer boeiend en in paar uur had ik dit boek uit.

Overdrijvingen en misvattingen

Hij heeft het in het boek zelfs even over wijn: ‘Wijn is ook een mooie drank, zelfs al hebben de Fransen er met hun voeten in gestaan.’ Maar de zin die daarop volgt, is veel belangrijker (en wat een hoop mensen die dat niet beseffen): ‘Een wijnmaker heeft bij lange na niet de invloed op het eindproduct die een brouwer heeft.’

Ook zitten er leuke feitjes in, die zelfs ík niet wist. Zoals dat in 1919 in België een wet van kracht werd waardoor verkoop van sterke drank in cafés niet meer mocht. Mede hierdoor gingen Belgische Rick-Kempenbrouwers zware bieren brouwen. Soms kan Rick ook overdrijven en word ik zelfs in één adem genoemd met een echte biergrootheid als Michael Jackson. Dank Rick, maar nu ga je een stap te ver.

Ook vermeld hij in het boek dat er rond de 450 bierbrouwerijen in Nederland zijn op het moment dat zijn boek naar de drukker is gegaan. Helaas Rick, dit klopt niet. Maar het is hem vergeven (lees mijn vorige column).

Smaak is inderdaad persoonlijk

Geen zin in een bieropleiding Stibon? Dan is dit hét boek voor iedereen in de horeca die meer over bier wil weten. Alles wat je moet weten over bier staat erin. Zeker het eerste hoofdstuk ‘Bier in wording’ heeft Rick geniaal verwoord; hij vergelijkt het met het menselijk lichaam. Meer vertel ik niet, want daarvoor moet u gewoon het boek kopen.

Natuurlijk staat er niet alles in, maar Rick zegt zelf ook ‘Iedereen die volledigheid nastreeft in een boek over bier, is gedoemd te mislukken’. Toch vind ik dat Rick in de buurt is gekomen. Maar belangrijker is dat het boek zeer prettig wegleest als je geïnteresseerd bent in bier. Verwacht geen smaakbeschrij-
vingen. Smaak is persoonlijk, aldus Rick. En dat ben ik helemaal met hem eens. 

Reageer op dit artikel