blog

‘Horeca houdt het ondanks betutteling gastvrij’

Café 719

Eigenlijk wil ik deze column beginnen met ‘Beste Missetters’. Lijkt me het veiligst in de discussie over man/vrouw/genderneutraal. Heeft u trouwens al een genderneutraal toilet in uw horeca?

‘Horeca houdt het ondanks betutteling gastvrij’

Dat is natuurlijk wel een absolute must have in de horeca. U kunt hier ook een hoop ruimte besparen. In plaats van een dames- en herentoilet volstaat één algemene toilet voor dames, heren en iedereen die niet weet wat hij of zij wil zijn die dag. Een leuke deejay in het midden en u hoort er helemaal bij! Oh ja; de Drank- en Horecawet moet nog wel even worden aangepast. Hierin staat namelijk dat er twee van elkaar gescheiden toiletten aanwezig moeten zijn, of worden dat er straks drie?

Gasvrije horeca, ook voor rokers

Ik hoef u natuurlijk niet te vertellen wat goed of slecht is voor uw zaak. Iedere serieuze horeca-ondernemer weet wat zijn gasten graag zien en zorgt hiervoor. Zo heeft uitbaatster Milene Hoving, van café-restaurant Amsterdam besloten om zowel binnen als buiten rookvrij te maken. Als dit in haar zaak het beste werkt en haar gasten dit prefereren, is dat natuurlijk prima. Wat dan wel jammer is; Clean Air Nederland pakt dit meteen op als leidraad voor alle horeca. We hebben in Nederland zo’n 3 miljoen rokers en die willen we toch ook graag gastvrij ontvangen?

Op straat en terras

Overigens onbegrijpelijk dat een stichting met de naam Clean Air Nederland zich alleen met het uitbannen van meeroken bezighoudt. Als je in Amsterdam in de buitenlucht loopt, staat de smog die je binnenkrijgt gelijk aan het meeroken in een ruimte met vijf rokers hierin. Misschien een mooie uitdaging voor Clean Air Nederland om ervoor te zorgen dat we gewoon de straat op kunnen zonder vergiftigd te worden. Op een terras kun je kiezen of en waar je gaat zitten als er gerookt wordt, op straat heb je die keuze niet.

Betuttelen en voorop lopen doen we in Nederland graag. Ik ben blij dat onze vaderlandse horeca zo creatief is en het – ondanks alle betuttelende maatregelen – toch voor haar gasten zo gezellig mogelijk weet te houden.

Martijn Veen is oprichter en directeur van Horecabrains. Een netwerkorganisatie voor de horeca waarbij zo’n 300 zaken
zijn aangesloten.