blog

Sangria; ideale drank voor de winter

Café 1317

De kop van deze column kan verwarrend overkomen. Sangria is bekend van die heerlijke lange en vooral warme nachten in Spanje. Maar met toevoeging van een paar kruiden en specerijen maak je Sangria heel makkelijk winters.

Sangria; ideale drank voor de winter
Foto's: Michel Zoeter

Waar de naam van het drankje precies vandaan komt, weten we niet zeker. Maar omdat het zijn oorsprong in Spanje en Portugal vindt, komen we uit bij sangre, wat in het Spaans bloed betekent. Het wordt traditioneel op basis van rode wijn gemaakt, zie daar de knipoog naar de kleur.Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren waarop Sangria gemaakt kan worden. De basis hoeft niet altijd rode wijn te zijn. Voor een Sangria Blanca bijvoorbeeld gebruik je witte. Ook kun je de sangria feestelijker maken door witte wijn te vervangen door cava of champagne. Aardig om het dan ook in een mooie champagneflute te serveren.

Grand Marnier voor gelaagdheid

Als je een grote groep krijgt, is sangria een leuk welkomstdrankje en eenvoudig te maken. Maak een karaf vol op basis van een kruidige rode wijn, met een flinke scheut Grand Marnier, verse sinaasappelsap, citroensap en een klein beetje suikersiroop voor de balans. Zelf gebruik ik Sinaasappelen voor de sangriavoor deze winterse variant graag een shiraz of rioja als basis, maar varieer vooral met wat je zelf lekker vindt. Doordat er een scheut Grand Marnier in het drankje gaat én een sinaasappellikeur op basis van cognac, geef je de sangria meteen net dat beetje extra gelaagdheid. Nét even anders. De verse sinaasappelsap krijgt een extra dimensie door de sinaasappellikeur, en de cognac ondersteunt de heftige smaken die je in de rode wijn kunt vinden.

Variëren en experimenteren

Garneer deze winterse sangria tot slot met kaneelstokjes, schijfjes (bloed)sinaasappel en rasp er wat verse nootmuskaat bovenop. De verse nootmuskaat ruikt ontzettend lekker maar geeft de sangria ook meteen een winters karakter. Als garnering kun je wat wat plakjes fruit drogen in de oven. Denk aan schijfjes citroen, limoen en sinaasappel of plakjes appel of peer. De smaak wordt door het drogen veel intenser en de citrusschijfjes kun je, eenmaal gedroogd, geheel opeten. Andere garneringen die een sangria winters maken zijn kruidnagel, steranijs en gember. Varieer, experimenteer en maak een heerlijke winterse versie voor jezelf en je gasten.

Reageer op dit artikel