blog

Kantoorkoffie

Café 2281

In de tijd dat ik nog geen stap had gezet in de koffiewereld wist ik wel dat ik de ene koffie lekkerder vond smaken dan de andere. Ik had alleen geen idee waar dat door kwam. Ik nam genoegen met elke bak die ik voor me had. Met de koffie uit de volautomaat op kantoor had ik wel moeite maar ach, er was niets anders. De kop thee uit dezelfde automaat smaakte niet veel beter, dus dit was geen goed alternatief.

Kantoorkoffie

Ik merk hoe lastig het is als je gewend raakt aan goede koffie. Voor je het weet, wil je niets anders meer. Net als goede wijn en olijfolie overigens. Goede koffie is niet per definitie bitter en vlak: goede koffie heeft een interessante complexiteit en smaakbalans. Zou ik ooit nog terug kunnen naar vroeger en genoegen kunnen nemen met matige kantoorkoffie…?

Ik heb het te doen met de duizenden kantoormedewerkers die het dagelijks moeten doen met matige koffie – of nog minder. Als ik mensen erover spreek, vertellen ze vrijwel allemaal dat de kantoorkoffie op hun bedrijf niet te drinken is. Buiten het kantoor (thuis of op straat) is vaak betere koffie te vinden.

‘zou ik ooit nog net als vroeger
genoegen nemen met matige koffie?’

Behalve in die grotere kantoren waar heuse barista’s staan die de lekkerste cappuccino’s met latte art tevoorschijn toveren. Elke grote horeca-uitbater in kantoren weet het: als je wilt scoren met koffie breng je de espressobar van de stad binnenshuis. Waar ze echter vaak wat langer bij mogen stilstaan, is het feit dat de bestaande cateringmedewerkers, die vaak jarenlang met veel zorg en toewijding grote 20-literketels vullen met filterkoffie, nu ineens de filterdrager en tamper ter hand moeten nemen. Koffie bereiden in een espressoapparaat is echt wat anders.

De bedrijven die deze raad wel ter harte nemen, huren barista’s in van een uitzendbureau of sturen hun medewerkers op training. De kantoormedewerkers waarderen dat. Ze staan vaak liever lang in de rij bij een barista achter een espressoapparaat voor hun cafeïnebehoefte dan hetzelfde drankje snel uit de volautomaat te halen.

Helaas zijn er ook bedrijven die menen dat training en toewijding niet nodig zijn omdat men toch wel genoegen neemt met de kantoorkoffie die voorgeschoteld wordt. Maar ik voorspel je: het duurt niet lang meer dat kantoormedewerkers genoegen nemen met minder. Wij zijn als koffieminnend land ons ervan bewust aan het worden dat de koffie ook complex en lekker kan zijn. Er is zo langzamerhand geen weg meer terug.


Joost Leopold is koffiekenner en smaakpurist. Met zijn Koffieschool traint hij menig barista en hij bracht het boekje ‘Water, koffiebonen & melk’ uit. Hij is jurylid voor SCAE en hoofdjurylid in de Misset Koffie Top 100. Hij is als koffie-expert verbonden aan Misset Horeca en deelt zijn kennis, mening en ervaring in columns en blogs.

Meer blogs van Joost Leopold

Reageer op dit artikel