blog

Stop de malafide praktijken van Buma

Café 3334

In mijn top-10 van ergernissen staat auteursrechtenorganisatie Buma toch wel boven aan. Het is onvoorstelbaar dat deze monopolistische club gewoon zijn gang kan gaan en niemand ingrijpt.

Stop de malafide praktijken van Buma

De door de overheid aangestelde Raad van Toezicht kijkt vanaf het hoogpolige tapijt aan de Herengracht de andere kant op. De Autoriteit Consument en Markt vindt het consumentenbelang blijkbaar niet groot genoeg. In De Volkskrant lezen we dat de nieuwe ‘zuinige’ directeur Wim van Limpt het met een schamele €180.000 salaris moet doen (zijn voorganger het dubbele).

Lees ook: ‘Bespaar flink op muziekrechten’

Maar hij heeft een paar dure ‘zakelijke’ hobby’s. Naast een zakelijk lidmaatschap van €42.500 bij de golfclub, reist Van Limpt graag businessclass. Is dit dezelfde man die de vorige Buma-directie betichte van jarenlang gesjoemel met de boekhouding? In hetzelfde artikel wordt gesproken over belangenverstrengeling en corruptie. Vice-bestuursvoorzitter Henk Westbroek vult zijn Facebook-pagina met uitleg waarom zijn dochter op de juiste gronden is aangenomen bij Buma. En dat er van vriendjespolitiek geen sprake is.

Lees ook interview met Wim van Limpt: ‘Ik snap de frustraties’

Er wordt overigens niet alleen aan de kant van de muziekgebruikers geklaagd over de handelswijze van Buma. Ook aan de kant van de muzikanten en auteurs. Van alle ontvangen gelden verdwijnt een veel te groot deel in de bodemloze Buma-put. Miljoenen verdwijnen er in de zakken van allerlei adviesburo’s, in ondersteuning van de directie en Buma Cultuur. Dat laatste is een onderdeel van Buma waarmee het ‘Nederlandse muziekauteursrecht ondersteunt en promoot.’ Hier valt ook het Amsterdam Dance Event onder, dat alleen kampt met een verlies van €450.000

Een kam door de organisatie

De oplossing is simpel. Een grote kam door deze organisatie en alleen doen waar ze voor in het leven geroepen is. De heffingen kunnen met 35 % omlaag en de uitkeringen aan de gerechtigden blijven gelijk. Maar door alleen maar toe te kijken krijgen we dit niet voor elkaar. Daarom roep ik alle partijen op die nu bereidwillig voor Buma gelden incasseren (vaak in ruil voor korting/ provisie), hiermee te stoppen. Hetzelfde geldt voor horecaondernemers die braaf hun aanslagen betalen. Het wordt tijd dat er een einde komt aan deze malafide praktijken. Google maar eens ‘Buma’ in combinatie met Fraude. Heeft u even…

Reageer op dit artikel