blog

Cocktails: creëren van een cultuur

Café 1390

Het gaat goed met cocktails en de Nederlandse horeca. Niemand zit stil. Elke editie van Misset Horeca ontdek ik weer leuke nieuwe producten en lees ik over ondernemers met vernieuwende ideeën.

Cocktails: creëren van een cultuur

Ook voor mij wordt het een interessant jaar met spannende projecten. Zo organiseren we in mei alweer de vijfde editie van Perfect Serve Barshow en is het alweer bijna tijd voor de tweede Amsterdam Cocktail Week in maart.

Laatste column over cocktails

En dan heb ik het nog niet eens over de bar die ik mid-december samen met Timo Janse open. Flying Dutchmen Cocktails is de bar van onze dromen en ik had jullie dolgraag door middel van deze columns in onze droom meegenomen, maar het is tijd om ruimte te maken voor een nieuwe columnist. De afgelopen 2,5 jaar heb ik met veel plezier deze column gevuld met ideeën, inspiratie en updates over de wereld van de cocktail en dat zal ik met Flying Dutchmen Cocktails blijven doen.

Bekijk video: Tess en Timo over Perfect Serve Barshow

Ik vergelijk de wereld van de cocktails vaak met het restaurantwezen. Er zijn verschillende niveaus waarop gekookt kan worden, uiteindelijk uitkomend bij het het eten waarvoor chefs Michelinsterren krijgen. Dit kunnen nieuwe signature creaties zijn of reconstructed/deconstructed klassiekers. Maar voordat een sterrenchef een spaghetti bolognese uit elkaar kan halen om het vervolgens op sterrenniveau weer in elkaar te puzzelen, moet de gast wel eerst weten wat spaghetti bolognese is.

Cocktailcultuur creëren

De Nederlandse cocktailcultuur staat nog in de kinderschoenen. Ik betrapte mijzelf erop dat ik tijdens cocktailcompetities steeds vaker juryfeedback gaf: ‘Je moet eerst leren lopen, voordat je kunt rennen’. En om een echte cocktailcultuur in Nederland te creëren, moeten we eerst de klassiekers leren kennen. Bij Flying Dutchmen willen we Nederlandse bartenders en onze gasten leren lopen, rennen, en uiteindelijk zelfs leren vliegen.

Dit doen we door onze gasten en de barindustrie iets te leren over de verhalen achter de dranken, over bestaande recepturen en over de verhalen achter de bartenders die deze klassieke cocktails creëerden. Dit doen we in workshops en trainingen. We willen iedereen die over de drempel van Flying Dutchmen stapt, verliefd laten worden op de wondere wereld van de cocktail.

Dus als je me blijkt te missen in Misset, kun je me opzoeken bij Flying Dutchmen aan het Singel 460 in Amsterdam.

Reageer op dit artikel