blog

Peter van der Arend: Mijn laatste column

Café 1089

Mijn dertigste column voor Misset Horeca zal mijn laatste zijn. Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier mijn visie over horeca en bier mogen delen met jullie. Maar het waren ook heftige jaren. Onder meer met de opening van twee nieuwe cafés binnen vier maanden in 2015.

Peter van der Arend: Mijn laatste column

Ik hoor jullie denken: waarom open je er dan twee in één jaar!? Tsja, dit was nooit mijn bedoeling, maar helaas kreeg ik een hoop tegenslagen met één van de twee zaken. Dat waren funderingsproblemen. Tijdens de bouw begin 2014 kwam er ineens een gemeenteambtenaar binnen met de mededeling dat mijn huisbaas op zeer korte termijn de dwang kreeg om de fundering te herstellen. Dit resulteerde erin dat ik de sleutel moest teruggeven en ik die veertien maanden later weer terugkreeg.

Op datzelfde moment was ik met twee partners bezig om in 2015 een uniek concept neer te zetten voor Nederland: een café met een winkel om vers getapt bier te verkopen voor thuis. In de Verenigde Staten de normaalste zaak, maar in Nederland is de combinatie horeca en detailhandel lastig. Ja, u leest het goed: detailhandel. Voor bier heb je geen slijtersvergunning nodig.

Het grappige van het verhaal is, dat uiteindelijk mijn vierde café eerder openging dan de derde. Uiteindelijk ging mijn organisatie van vijftien naar dertig personeelsleden in diezelfde vier maanden. Als ik eerlijk ben: had ik dit allemaal van tevoren geweten, dan was ik er niet aan begonnen. Maar ja, als je alles van tevoren zou weten, zou het ondernemerschap nooit zo leuk zijn!

Tot slot nog een klein lesje marketing. Een vriend zei ooit tegen me: ‘Peter, realiseer jij je dat al je vier cafés ongeveer aan tramlijn 1 liggen?’ Ik dacht gelijk: ‘Daar moet ik iets mee doen!’ Dit resulteerde in een T-shirt met de tekst ‘I did them all in one day!’ Wie binnen één dag alle vier de cafés bezoekt en in ieder café minimaal één glas bier drinkt, krijgt dat shirt. Ik bestelde er 250. Een misvatting. Er lopen, fietsen en trammen bijna 3600 personen per jaar deze Morebeertour.nl.
Ik wens iedereen een bierige kerst en een hoppig nieuwjaar. Mijn goede voornemen is om meer tijd te besteden aan het gezin!

Peter van der Arend is één van de weinige bierologen die Nederland rijk is. Hij bezit momenteel vier cafés in Amsterdam: Arendsnest, BeerTemple, Craft & Draft en ‘cause Beer loves Food. www.morebeer.nl

 

Blogs over Peter van der Arend