blog

Rick Kempen: Bierista’s en Barista’s

Café 769

‘Natuurlijk heeft bier al smaak genoeg van zichzelf, vooropgesteld dat u nu niet met een kloeke pils in de hand zit. Graan, hop en gist zorgen voor een baaierd aan smaken, kleuren en geuren – en toch is dat soms nog niet genoeg. Vooral Belgische brouwers mogen graag met kruidenbuiltjes werken. Koriander, anijs, curaçao en kruidnagel behoren tot de favorieten. En nog is het niet genoeg. Bier wordt zelfs met koffie vermengd voor een nog smaakrijkere ervaring’, betoogt Rick Kempen.

Rick Kempen: Bierista’s en Barista’s

‘Stevig gebrande mout krijgt vanzelf smaken van chocolade of koffie, het gevolg van een forse Maillard-reactie. Om dit verder te onderstrepen kan de brouwer tijdens het koken gemalen koffie toevoegen opdat die bitter-zure smaken zich vermengen met die van het bier. Meestal zijn het donkere bieren (die van zichzelf al vrij bitter zijn) die op deze wijze worden ‘opgeleukt’: denk aan stout of porter.

Het kan ook anders: vers gezette koffie wordt aan allerlei biersoorten toegevoegd. Zo is het een trend om hoppige, aromatische bieren (denk pale ale, of IPA) waarin tropische en frisse smaken voorop staan te voorzien van een scheutje koffie. Het geeft wonderlijke contrasten, niet onvergelijkbaar met het stokoude ‘After Eight’ chocolaatje dat mijn grootmoeder placht te serveren. Bitterzoete chocolade met frisse pepermunt in combinatie met koffie – de familie zat meteen weer messcherp aan tafel.’

Lees ook: lancering bier met chocoladesmaak

Zelf bier de smaak van koffie meegeven

‘Zeker bij een India Pale Ale geeft het niet alleen een apart smaakeffect, het heeft ook invloed op de kleur. Hier is het oppassen geblazen Rick Kempen Amsterdamse Bierkaartwant het oog wil ook wat, en je schiet al snel uit de bocht. Toch is het niet moeilijk om zelf de smaakmaker te zijn. U kunt zelf eenvoudig bier de smaak van koffie meegeven – zolang u koffie kunt zetten. Laat de koffie afkoelen en voeg het naar smaak toe.

Lees ook: ’90 procent gasten volgt bieradvies op’

Ook kunt u het principe van de ‘cold brew’ toepassen: koud water langzaam door gemalen koffie laten lopen onttrekt ook de karakteristieke koffiesmaak uit het maalsel maar laat de vetten achter. Probeer het eerst met stout of porter en experimenteer er lustig op los met bieren uit uw assortiment. Beheerst u de kunst, meng dan bier en koffie aan tafel: uw gasten zullen ervan versteld staan en u bent barista en bierista in één.’


Reageer op dit artikel