blog

‘Sta op tegen verbod rookruimtes horeca’

Café 4753

‘Clean Air Nederland heeft de rechter zo gek gekregen om rookruimtes alléén in de horeca te verbieden en niet in andere openbare ruimtes. Ik dacht dat het niet veel gekker kon in Nederland maar dus toch’, betoogt Martijn Veen in zijn nieuwe blog.

‘Sta op tegen verbod rookruimtes horeca’

Stichting Clean Air Nederland heeft de rechter zo gek gekregen om rookruimtes te verbieden in de horeca. Inderdaad, alleen de horeca. Deze nieuwe regel geldt – u leest het goed – niet voor rookruimtes in andere openbare gebouwen in ons land. Ik dacht dat het niet veel gekker kon in Nederland maar dus toch.

Wat betreft roken en drinken in het algemeen: als je als overheid graag wil betuttelen, doe het dan ook meteen goed en maak roken strafbaar en verbied de verkoop van rookwaar. Kijk gelijk even naar alcohol, suiker en koffie. Allemaal niet gezond? Allemaal uitbannen?

Lees ook: Verbod rookruimtes doodsteek horeca

Ik denk dat we écht aan het doorslaan zijn in Nederland en dat de effecten daarvan op termijn niet te overzien zijn. Jongeren verdwijnen door al dit soort maatregelen in de illegaliteit, uit het zicht en in de eenzaamheid. Moeten we dat willen? Laat iedereen vanaf 16 jaar zelf beslissen wat gezond voor hem of haar is. Vanaf 16 jaar? Ja, inderdaad. Want vanaf die leeftijd ben je voor mij een jongvolwassene en kun je hierover zelf beslissen.

Lees ook: verdwijnen de rookruimtes?

Rookruimtes horeca zijn gastvrij

Als je besluit horecaondernemer te worden dan heb je een roeping, namelijk: het je gasten zoveel mogelijk naar hun zin te maken door middel van onvoorwaardelijke gastvrijheid. Ook mensen die verslaafd zijn aan roken horen tot die gasten en die wil je ook zo plezierig mogelijk ontvangen, daarbij rekening houdend met hun verslaving.

Lees ook: Hoger beroep tegen uitzondering rookverbod

Creatief als we zijn, hebben we hiervoor, in samenspraak met de Verbod op rookruimtesoverheid, rookruimtes uitgevonden. Vervolgens is daar behoorlijk in geïnvesteerd. Voor Clean Air Nederland is dit echter nog niet genoeg. Er wordt weliswaar niet meegerookt maar rookruimtes zetten aan tot roken (!?). Als de overheid niet in beroep gaat tegen deze uitspraak en er tot die tijd geen gedoogbeleid komt voor rookruimtes, lijkt het mij te billijken dat er voor ondernemers die fors geïnvesteerd hebben in rookruimtes een schadedepot komt (je kunt je rookruimte trouwens ook ombouwen tot coffeeshop. Dan blijft roken overal verboden maar is softdrugs overal toegestaan).

Ministerie en NVWA over rookruimtes horeca

Horecabrains heeft overigens contact gehad met ministerie van Volksgezondheid en de NVWA over bovenstaande. Het officiële standpunt daarover luidt: naar aanleiding van het nieuwsbericht over de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag over rookruimtes, kan de NVWA u het volgende melden: Het Ministerie bestudeert de uitspraak.  Zodra er meer duidelijkheid is, zal de NVWA hierop anticiperen. De NVWA zal daarom niet direct met handhaven van het rookverbod in rookruimtes beginnen.

Maar goed: heeft u ook fors geïnvesteerd in een rookruimte en wilt u gezamenlijk een schadeclaim indienen bij de overheid? Mail dan uw gegevens naar martijn@horecabrains.nl. 

Reageer op dit artikel