blog

Allemaal aan de coftail deze zomer

Café 1137

Al sinds 2011 organiseert het jaarlijkse event World of Coffee de wedstrijd ‘Coffee in Good Spirits’, een wedstrijd waarin gezocht wordt naar de perfecte harmonie tussen alcohol en koffie. Het aantal deelnemers aan deze wedstrijd slinkt ieder jaar. Niet omdat het geen goed idee is maar omdat er iets scheef gaat in de bereiding van deze drank: barista’s hebben (voor lange tijd) geen benul gehad van de toevoeging van alcohol in de koffie op een creatieve manier, los van de koffiespecials zoals de French coffee, Spanish Coffee en natuurlijk de Irish Coffee.

Allemaal aan de coftail deze zomer

Sinds vorig jaar is daarin verandering gekomen doordat een bekend likeurmerk een wedstrijd heeft ontwikkeld genaamd Coffee Mixologists, waarin de leer van het espresso bereiden en de leer van het mixen gecombineerd worden. De wedstrijd debuteerde vorig jaar op het Amsterdam Coffee Festival en zag meteen deelnemers van over de hele wereld.

Een vereiste is dat de deelnemers in koppels meedoen: een barista én een bartender. Zij hebben, vast niet geheel onbewust, hiermee precies in de roos geschoten. Koffie met alcohol in verrassender vorm dan een koffiespecial is weer helemaal terug op de kaart, waarmee een nieuwe drank zijn intrede doet in de horeca: de ‘coftail’.

cocktail met koffie

Op het Misset Horeca Terras Bootcamp in Breda daagde ik de toehoorders van mijn koffieworkshop uit eigen coftails te maken, maar dan zonder alcohol: de mock-coftail. Want ook dat kan verrassende smaken opleveren. Gewapend met verschillende cold drip dranken en frisdrank van een hip merk en een keur aan toevoegingen als ijs, limoen, citroen, kaneel, peper, gember en zelfs salmiakpoeder liet ik de deelnemers hun mixkunsten vertonen.

‘koffie met alcohol,
maar wel 
spannender dan
een
irish coffee’

Ietwat onwennig gingen ze ermee aan de slag, maar wat een mooie creaties kwamen tot stand! Cold drip yirgacheffe met bloedsinaasappelfrisdrank, sinaasappelschil, rozemarijn en ijs. Cold drip Colombia Huila met een vleugje appelsap, bruine basterdsuiker, ijs en munt. De ene creatie was nog mooier en lekkerder dan de andere.

cocktail met koffie

De deelnemers maakten kennis met een totaal andere drank dan ze tot nu toe kenden in de horeca. De reacties waren uitsluitend positief. Ik daag u uit om met eigen (mock-) coftails uw zaak nog beter op de kaart te zetten. Wees creatief, laat barista’s en bartenders samen de dranken ontwikkelen en geniet van elkaars inbreng.


Joost Leopold is koffiekenner en smaakpurist. Met zijn Koffieschool traint hij menig barista en hij bracht het boekje ‘Water, koffiebonen & melk’ uit. Hij is als koffie-expert verbonden aan Misset Horeca en deelt zijn kennis, mening en ervaring in columns en blogs.

Meer blogs van Joost Leopold