blog

De laatste roker werkt in de horeca

Café 11616

Wie van u rookt er nog?’ Ongeveer de helft van de zaal stak een hand op. ‘Dat valt me nog mee!’ hoorde ik mensen voorin tegen elkaar zeggen. ‘De helft ‘maar’, ik had gedacht veel meer!’ De zaal was gevuld met horecamensen tijdens de Misset Horeca Terras Bootcamp.

De laatste roker werkt in de horeca
Wouter Verkerk

Het is bekend dat er veel wordt gerookt in ons vak. Rond roken in de horeca is misschien daarom juist ook altijd zoveel gedoe. Jarenlang verzette de brancheorganisaties en medewerkers zich tegen het rookverbod. Uiteindelijk kwam het verbod er toch. Ironisch genoeg om de medewerker in bescherming te nemen. Onlangs is de een-na-laatste horde genomen tegen de totale uitbanning van de sigaret. De rookruimtes gaan definitief verdwijnen.

Dan blijft dus alleen het terras nog over. Maar dat komt natuurlijk ook aan de beurt. Ik denk ook sneller dan je denkt. Waarom? Omdat steeds minder mensen roken. En weet je hoe dat komt? Omdat (mee)roken ontzettend slecht voor je is en je daar ziek van wordt en dood aan gaat. En dat willen mensen niet. Ik heb in de afgelopen jaren niemand horen zeggen dat ze het jammer vinden dat er niet meer mag worden gerookt in restaurants. Gasten zijn dol op rookvrije horeca.

We moeten er misschien ook als horecamensen aan wennen dat ‘een sigaretje’ er helemaal niet ‘nou eenmaal bij hoort’ en dat het ook niet ‘gewoon gezellig’ is. Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen in dat proces en steeds meer ondernemers hebben die handschoen al opgepakt. Rookruimtes voor medewerkers worden afgeschaft, rookpauzes verdwijnen, roken in werkkleding mag niet meer. En roken in het zicht van gasten is uit den boze. Maar ook is er op veel plekken hulp bij stoppen beschikbaar én stimuleren en faciliteren steeds meer werkgevers een gezonde leefstijl voor hun medewerkers. Het is de weg naar herstel van imago van de branche.

Een gezonde leefstijl is geen trend die morgen overwaait. Dat blijft onder jonge mensen de normaalste zaak van de wereld. We kunnen dus moeilijk mensen werven met de tekst: ‘Kom bij ons! We roken, we drinken iedere dag te veel alcohol, eten ongezond en sporten nooit. Doe je mee?’ Dat wil in 2018 niemand meer. Voor mij betekent gastvrij werkgeverschap ‘goed voor mensen zorgen’. Met het zoveelste ‘voorschotje voor een pakje peuken’ doe je dat nou precies niet.

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra is horecatrendwatcher en coach van horecaondernemers en hun teams. Hij schrijft en ontwikkelt boeken, blogs en methodes op het gebied van gastvrijheid. Lezers van Misset Horeca krijgen met de code MIHO3 € 3,00 korting op bestellingen vanaf €15,00.

Reageer op dit artikel