blog

Martijn Veen: ‘Goed team als hart van de zaak’

Café 1668

Ik vertel natuurlijk niks nieuws als ik zeg dat het personeelsprobleem in de horeca groot is’, zegt Martijn Veen in zijn nieuwe column. ‘Maar hoe stel je anno nu een goed team samen?’

Martijn Veen: ‘Goed team als hart van de zaak’

‘Koks worden tegenwoordig al uit Spanje en Portugal gehaald. In het Engels bediend worden is in de grote steden heel gebruikelijk en zelfs vormen van zelfbediening -voortgekomen uit nood- komen ook steeds vaker voor. Een eenvoudig A-4’tje op de deur hangen met de oproep ‘Medewerker gezocht!’, is natuurlijk niet de manier om nieuwe teamleden aan te trekken. Met een advertentie behaal je ook vaak niet het gewenste resultaat. Hoe kom je dan aan goede krachten?

Lees hier alle achtergrondverhalen over starter personeel

Wees creatief: geef je bestaande medewerkers een eenmalige beloning als zij met een goed nieuw teamlid komen. Trakteer je gasten op een gratis diner of iets dergelijks als zij met een goede kandidaat komen. (flyer hiervoor bij de rekening bijvoorbeeld) en natuurlijk: gebruik social media als aanjager. Zorg in dat laatste geval voor een leuke presentatie van je bedrijf en je medewerkers zodat potentiële kandidaten kunnen zien hoe leuk het is om bij jou te werken. Om dat laatste kracht bij te zetten zou je ook nog een open dag, met een kijkje achter de schermen, kunnen organiseren.

Harold van Workum, horecaondernemer op Ameland, is de eerste die een eigen cao heeft gemaakt voor zijn medewerkers. In deze

Harold van Workum zet zijn krabbel onder de bedrijfs-cao.

tijd van meer vraag dan aanbod is het slim om iets meer te betalen dan dat is vastgelegd in de KHN-cao. Slim, maar behalve een goede beloning en degelijke fooienregeling is een leuke werksfeer onontbeerlijk. Eén van de belangrijkste taken van de bedrijfsleiding daarom is het coachen en motiveren van het team. Denk daarbij aan dingen als ‘nazitten’, teamuitjes, maar ook regelmatig een complimentje uitdelen. Dit zorgt voor onderlinge gezelligheid en dit zijn ingrediënten voor een goed horecateam.

Lees ook: De Noodklok: er zijn geen medewerkers meer!

Ik zag mijn team bij Bobs in Uitgeest ook altijd als één grote familie en behandelde hen dan ook op die manier. Verras uw medewerkers net als u uw gasten verrast. Van een chocolade paashaas tot een bioscoopbon. Waardeer hen voor hun inzet en laat dat blijken. Natuurlijk, het kost tijd en energie maar een goed team is dé basis van een succesvolle horecazaak. ‘Wie goed doet, goed ontmoet’, werkt alle kanten op.