blog

Koffiecultuur

Café 1484

We zijn net terug van een inspirerend tripje naar New York. Gewapend met de New York Coffee Guide stapten we daar op diverse koffiezaken af die goed aangeschreven stonden en onze verwachtingen waren daarom hooggespannen.

Koffiecultuur

In iedere zaak bestelden we filterkoffie en cappuccino en kwamen erachter dat onze maatstaven voor kwaliteit niet geheel aansloten bij de kwaliteitseisen van de barista’s daar. Zo werd er bij The Blue Bottle dezelfde koffie gebruikt voor het espressoapparaat als in de filterkoffie, heeft iedere bar grote koffieketels staan waar filterkoffie in warm gehouden wordt, serveert Stumptown standaard in grote kartonnen bekers tenzij je om porselein vraagt en serveren ze de filterkoffie het liefst in zo dik mogelijk aardewerk. Op mijn vraag of het ook in glas kon keken ze me bij Grumpy glazig aan…

Dat de verwachtingen niet werden ingewilligd, heeft misschien veel meer met de Amerikaanse cultuur te maken dan met de kwaliteit van de bereidingswijze. Het is niet voor niets dat de caffe Americano in Italië speciaal bedacht is voor de Yankees die in Italië gelegerd waren ten tijde van de Tweede Wereldoorlog om de Italianen te bevrijden van het bewind van Mussolini. De Amerikanen konden nergens in Italië de koffie vinden die ze van huis uit gewend waren, waardoor een barista op het lumineuze idee kwam de Amerikaan de hem geserveerde espresso te laten aanlengen met heet water. Voilà, lekkere slappe hete en bittere koffie.

Elk land heeft zijn eigen gebruiken en smaken en het is vaak een uitdaging voldoening te vinden in de koffiedranken die in dat land te vinden zijn. Andersom verdient het de aandacht van barista’s in Nederland in te kunnen spelen op de wensen van de gast die voor hem/haar staat: Is dit een Italiaan, dan is de kans groot dat onze espresso hem meer doet denken aan een lungo. Serveer in zo’n geval dus een ristretto.

Veel Duitsers zijn juist gek op slappe koffie. Zo kent men in Duitsland de Blummchenkaffe: een kom waar onderin een bloemetje gegraveerd staat. Is de bloem te zien door de koffie heen, dan is de koffie goed gezet…

Finnen zijn gek op sterke filterkoffie; een Belg drinkt zijn cappuccino het liefst met slagroom; Grieken drinken de koffie koud; Arabieren zo heet mogelijk en met kardemom en saffraan; een Spanjaard voegt graag gecondenseerde melk aan de espresso toe terwijl Chinezen vaak geen melk kunnen verdragen.

Ik weet het: ik generaliseer en weet natuurlijk dat er binnen een land/cultuur verschillen zijn. En gelukkig maar, anders was het wel een heel saaie koffiewereld, niet?


Joost Leopold is koffiekenner en smaakpurist. Met zijn Koffieschool traint hij menig barista en hij bracht het boekje ‘Water, koffiebonen & melk’ uit. Hij is als koffie-expert verbonden aan Misset Horeca en deelt zijn kennis, mening en ervaring in columns en blogs.

Meer blogs van Joost Leopold

Reageer op dit artikel