blog

Martijn Veen: ‘Betutteling ten koste van een generatie’

Café 2952

De verhoging van de alcoholleeftijd, loktieners, het verbod op rookruimtes. De consequenties van de betutteling in de horeca gaan ten koste van een volledige generatie, betoogt columnist Martijn Veen.

Martijn Veen: ‘Betutteling ten koste van een generatie’

Helaas heb ik wat betreft de draconische maatregel om de alcoholleeftijd te verhogen naar 18 jaar gelijk gehad. Het uitgaan 2.0 ziet er als volgt uit: indrinken thuis, bij de hangplek of zuipkeet en als de benen nog sterk genoeg zijn, gaan we nog pad op rond de klok van 01.00 of 02.00 uur. Vervolgens nemen we een pilletje of iets te snuiven mee omdat alcohol onder de 18 niet verstrekt wordt in de Horeca. Een nieuwe rage zijn de lachgasballonen. Gezellig aan een ballonnetje snuiven totdat je net niet out gaat.

Doktoren, ministers, ouders: waarom hoor ik u nu niet. Is dit nou een verbetering voor onze jeugd? Is het alcoholgebruik onder jongeren tot 18 jaar nou echt afgenomen denkt u? En is het bijverschijnsel -toename van drugsgebruik- niet erger dan ‘de kwaal’? Gezellig uitgaan wordt de das omgedaan en de illegaliteit lokt. Over lokken gesproken, ik sprak een ondernemer die een dikke bekeuring heeft gekregen van de NVWA omdat hij een 21 jarige ‘loktiener’ niet naar zijn leeftijd had gevraagd. U leest het goed: hij verstrekte alcohol aan een 21-jarige, maar kreeg toch een dikke prent. Dus, al krijgt u iemand aan de bar of op het terras die duidelijk ouder is dan 18, maar misschien wel jonger dan 25, dan is de vraag om een ID onontbeerlijk.

Kan het nog gekker? Jazeker! Roken is uit den boze in de horeca. Rookruimtes moeten worden ontmanteld. Op Schiphol, op stations en andere openbare gebouwen blijven rookruimtes wel in tact. Wist u trouwens dat er in de gevangenis ook gewoon gerookt mag worden? Bewakers hebben geen rookvrije werkomgeving. We betuttelen ons helemaal suf in Nederland. Is één glas wijn wel of niet goed? We eten te vet, suiker is uit den boze en ga zo maar door. Onze jongeren hebben de toekomst? Ik hoop het maar, want zelf nadenken wordt niet aangemoedigd.

We lopen allemaal als een kudde makke schapen achter onze (wan)beleidmakers aan, Jammer voor de volgende generatie.


Martijn Veen is oprichter en directeur van Horecabrains. Een netwerkorganisatie voor de horeca waarbij zo’n 300 zaken zijn aangesloten. Daarnaast is hij hoofdjurylid van de Café Top 100.

Horecabrains.nlmartijn@horecabrains.nl

Reageer op dit artikel