blog

Rick Kempen: ‘Tips om je bier te vertroetelen’

Café 1050

In zijn column geeft Rick Kempen tips over hoe om te gaan met bier: ‘Hoe kunt u uw beste beentje voorzetten, opdat in uw zaak bier optimaal genoten wordt?

Rick Kempen: ‘Tips om je bier te vertroetelen’

Met de slogan ’Bier , met liefde gebrouwen, drink je met verstand’, bevorderen Belgische brouwers matig en verstandig alcoholgebruik. De slogan kan ook anders worden uitgelegd. De brouwer verliest namelijk controle over zijn met liefde gebrouwen bier zodra het de brouwerij verlaat. Hoe kunt u uw beste beentje voorzetten, opdat in uw zaak bier optimaal genoten wordt?

Het levensmiddel bier is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en daarmee onderhevig aan smaakachteruitgang. Die kan bespoedigd worden door factoren als licht, lucht, temperatuur en tijd. Het spreekt dus voor zich dat u maatregelen neemt om de invloed hiervan tot een minimum te beperken.

Tijd: de meeste bieren zijn vers op hun lekkerst, dus u voert een strak FIFO-systeem. Die bieren die u de tijd geeft om een smaakevolutie te ondergaan bewaart u koel, donker en zo trillingsvrij mogelijk – precies zoals u uw wijnkelder koestert.
Temperatuur: u bewaart bier zo koel mogelijk, en idealiter niet alleen uw ‘werkvoorraad’ in de bar. Ook de vaste stock staat gekoeld opgeslagen. De meeste bieren drinken we graag gekoeld (werkvoorraad), maar een koele temperatuur vertraagt biochemische processen die de smaak doen achteruitgaan.
Lucht: hier vertrouwen we op de producent en diens verpakkingskeuze.
Licht: bewaar flesbier nooit in het volle zonlicht, en zorg ervoor dat de verlichting n uw koelcel niet permanent brandt. Licht reageert met hopelementen en geeft al snel een zwavelige bijsmaak.

Nu heeft u dit alles onder controle – waar kan het nog misgaan? Wel, bij de laatste stap, het inschenken, schuilen vele Column Rick Kempenbedreigingen. Vies glaswerk doet een koninklijk bier als een mislukte soufflé ineenzijgen. Uw glazen dienen ‘bierschoon’ te zijn: vetvrij en droog. Reinig ze wekelijks met een lauwwarm sodabad, spoel zorgvuldig na met koud water en poleer uw glazen.

Welk glas u gebruikt is deels eigen keuze, afhankelijk ook van uw opslagruimte. Veel brouwers hebben een ‘eigen’ glas met merkopdruk, maar een buffetkast is niet van elastiek. Een ideaal all-round bierglas bestaat niet, maar het TeKu-glas komt daar het dichtst bij in de buurt. Heeft u kritische proevers als gast, neem daar dan enkele AnDer proefglazen voor. De organoleptische hardliner zal u dankbaar zijn.

Rick Kempen is sinds 1987 actief in de bierwereld en is naast gediplomeerd biersommelier vooral bierambassadeur bij Bier&cO.


Reageer op dit artikel