blog

Automatenkoffie

Café 911

Ik stond ooit in één van de grotere theaters van de Randstad achter de bar, we schrijven 1996. Ik kan me de dag nog goed voor de geest halen, dat we van filterkoffie (denk aan grote 20-literketels) overgingen op volautomaten. Yes! Ineens was het mogelijk om de gasten échte cappuccino’s voor te schotelen.

Automatenkoffie

 

De koffie bracht ons uit evenwicht. In plaats van de vertrouwde blokken gevacumeerde filterkoffie, gebruikten we aluminium zakken met een soort koffiestroop, wat aangelengd met water zou verworden tot koffiedrank. Het kostte ons drie maanden voordat we aan de nieuwe smaak waren gewend. Inmiddels is het 2018 en de koffie die uit volautomaten komt, lijkt steeds meer op de dranken die een barista produceert uit een halfautomaat. Revival van de automatenkoffie.

Ik zie dat er bij de automatenleveranciers (die grote volautomaten in scholen, ziekenhuizen en andere instituten plaatsen) een ommezwaai gaande is van kwantiteit naar kwaliteit. Voorheen was het erg belangrijk dat de koffie er zo snel mogelijk mee moest worden bereid en dat hiervoor zo min mogelijk koffiemaling zou worden gebruikt.

Steeds vaker tref ik automaten met koffiebonen aan, die de koffie vers malen alvorens deze wordt bereid. De doorlooptijden worden verlengd en er wordt meer aandacht besteed aan de smaak van de koffie. Maar hoewel het woord cappuccino op dezelfde manier wordt geschreven op het display (en er vaak ook zo uitziet), de einddrank in de beker is niet altijd hetzelfde…

‘Er is een ommezwaai
gaande van kwantiteit
naar kwaliteit’

Het woord ‘cappuccino’ betekent keppeltje, wit in het midden met een bruine rand eromheen. Een cappuccino uit een volautomaat ziet er totaal anders uit en bestaat vaak uit wit luchtig schuim met één of twee ronde stippen bruin in het midden. Waarom dit zo totaal anders is heeft een technische reden: een barista schenkt eerst espresso in de beker en vult deze aan met opgeschuimde melk.

In een volautomaat is dit andersom. Wanneer er dunne geschuimde melk op de koffie wordt geschonken, is het bovenaanzicht bruin. Wanneer dit andersom gebeurt (espresso op melk), gaat de espresso door het schuim heen en blijft de drank witter bovenop. We zien wit schuim en denken eerder aan cappuccino dan wanneer we een bruine drank drinken.

De aandacht voor kwaliteit laat gelukkig in steeds meer apparaten toe, dat het visuele aspect minder belangrijk is. Als de installateur goed weet heeft van de instellingen, er versgebrande koffie in de molen zit en verse melk en helder water wordt gebruikt, zullen ook veel meer docenten, verplegers en magazijnmedewerkers met plezier van hun bekertje koffie kunnen genieten.


Joost Leopold is koffiekenner en smaakpurist. Met zijn Koffieschool traint hij menig barista en hij bracht het boekje ‘Water, koffiebonen & melk’ uit. Hij is als koffie-expert verbonden aan Misset Horeca en deelt zijn kennis, mening en ervaring in columns en blogs.

Meer blogs van Joost Leopold

Reageer op dit artikel