blog

Column Martijn Veen: Bijzonder Onaangename Aasgieren

Café 5840

Columnist Martijn Veen kan er met zijn hoofd niet meer bij. Uitlokking door gemeentes door BOA’s op pad te sturen met ‘lokeenden’ die wél ouder zijn dan 18. ‘Maar als er door omstandigheden niet om legitimatie wordt gevraagd, volgt tóch een boete van €1360.’ Twee praktijkvoorbeelden die eigenlijk ‘te gek voor woorden zijn.’

Column Martijn Veen: Bijzonder Onaangename Aasgieren

Een ondernemer in het noorden van het land heeft op zondagmiddag gezellig de Formule 1 aanstaan op zijn terras. Op dat moment komen er twee gasten aan die een biertje bestellen. Aangezien de ene gast zeker 1,95 is en behoorlijk gezet en de andere ook duidelijk ouder dan 18 jaar, wordt er niet om legitimatie gevraagd. Helaas want de gast van 1,95 meter blijkt een lokeend te zijn, die samen met een ingehuurde toezichthouder van het bedrijf MB-All op pad is om horecaondernemers er in te luizen. En ‘dat werkt’, blijkens de bestuurlijke boete van de gemeente van €1360 die wordt opgelegd. En dan komt het: de lokeend was 19 jaar, maar de boete blijft in stand want er had naar zijn leeftijd moeten worden gevraagd. De ondernemer heeft zijn zienswijze en een bezwaarschrift ingestuurd, maar beide zonder resultaat.

Het tweede verhaal speelt zich af bij een populair danscafé in de Randstad. Deze zaak heeft duidelijk bij de deur aangegeven wat de huisregels zijn en er is een beveiligingsbedrijf dat hierop toeziet. Eén van de huisregels is dat het café alleen toegankelijk is voor personen van 18 jaar en ouder. Door een interventie in het café was de portier even niet op zijn plaats, en juist op dat moment kwamen er een NVWA-toezichthouder en een lokeend het café binnen. U voelt hem al aankomen, tijdens het bestellen werd er niet naar leeftijd gevraagd, aangezien het barpersoneel weet dat er niemand onder de 18 het café in komt. Resultaat: ook hier een boete van €1360, en ook hier was de lokeend ouder dan 18 jaar.

Het is toch te gek voor woorden dat je feitelijk geen overtreding begaat, geen alcohol schenkt onder de 18 jaar, maar toch wordt bekeurd?! Boa’s worden helaas vaak ingehuurd door de gemeente bij bedrijven die dit soort services bieden. Hier zijn behoorlijke kosten aan verbonden en die moeten worden terugverdiend met boetes. Het resultaat is uitlokken van ‘overtredingen’ bij hardwerkende horecaondernemers.

Dus alsjeblieft: lokeenden zoek een leuke baan in de horeca en laat je niet misbruiken een ander erin te luizen. Bedrijven die lokeenden op pad sturen, laat je rekening niet betalen door uitlokking en vals spelen. Gemeentebesturen, zorg voor een goed horecaconvenant en vertrouw je ondernemers. Voer geen heksenjacht op een groep waar nou juist wel afspraken mee te maken zijn.


Martijn Veen is oprichter en directeur van Horecabrains. Een netwerkorganisatie voor de horeca waarbij zo’n 300 zaken
zijn aangesloten.
Horecabrains.nlmartijn@horecabrains.nl