blog

De Café Top 100 2018: met een lach en een traan

Café 1263

‘De Café Top 100 2018 was een lijst met een lach en een traan. Die traan is er eentje waarachter wel veel mooie herinneringen schuilen. Die lach is er voor de honderd mooie cafés en natuurlijk die geweldige winnaar: Huppel the Pub uit Den Haag.’

De Café Top 100 2018: met een lach en een traan

‘Zo’n anderhalf jaar geleden mocht ik Barth Hochstenbach interviewen. In zijn fraaie café In de Karkol, dat in 2016 de Café Top 100 won, spraken we over zijn carrière en ‘het café’. De Maastrichtenaar heeft er een duidelijk beeld van: ‘De kracht van een goed café is dat het leeg ook gezellig is. Er zijn drukke zaken waar je je alleen kan voelen.’ Over zijn Karkol zei hij: ‘Hier wordt gelachen, hier wordt gehuild.’

Onbedoeld verwees Barth hiermee ook een beetje naar de lijfspreuk van Dick Wildeman, die het café als ‘de huiskamer van de samenleving’ zag. Dick Wildeman, Mr. Horeca, was een iconisch voorman van de vaderlandse horeca. Helaas schrijf ik over ‘Meneer Wildeman’, zoals ik hem graag noemde, in verleden tijd.

Hij overleed op 20 november 2017, exact twee weken nadat hij de bekendmaking van de Café Top 100 van dat jaar nog mee vierde. Zodoende is dit de eerste Café Top 100 die tot stand gekomen is zonder zijn kennis, kunde, gedrevenheid en alom gewaardeerde aanwezigheid. Hij werd gemist dit jaar, en dat gemis zal nog wel even beklijven.

Wie we ook missen, is Joost Verhoeff. Dit geweldige boegbeeld stierf na een ziekbed op 6 augustus 2018, op 58-jarige leeftijd. Joost was jarenlang betrokken bij de Café Top 100-hoofdjury. De horeca, met name in het door hem zo geliefde Delft, ging hem enorm aan het hart.

Joost Verhoeff op het Delftse stadhuis, omringd door zijn dochters (vlnr) Femke, Kim en Mara.

Zonder twijfel – en dat meen ik oprecht – waren Dick en Joost twee van de aardigste personen die ik heb mogen leren kennen. Sympathiek, begaan, bevlogen en beiden gezegend met een hartelijke en gulle lach. Ze zullen gemist worden en we staan in de Café Top 100-uitgave nog stil bij beide horeca-iconen.

Maar de Café Top 100 2018 is er ook een met een lach. Want met Huppel The Pub mogen we een plaatje van een café aan de lange lijst van winnaars toevoegen. Jeroen en Eline hebben midden in het Haagse Hofkwartier een prachtzaak neergezet. De jury was bijzonder onder de indruk van de warmte, de hartelijkheid, de gastvrijheid en de bedrijfsvoering van ‘De Huppel’.

Huppel the Pub

Binnen de hoofdjury werd er aardig gediscussieerd over de lijst en over wat nou een goed en écht café is. Dat is De Huppel sowieso. En over één ding was iedereen het roerend eens: Dick en Joost zouden Huppel the Pub een geweldige winnaar hebben gevonden.

Michael Simon, redacteur en coördinator Café Top 100 en Terras Top 100

Reageer op dit artikel