blog

Blog Martijn Veen: ‘Wat is dan precies een restaurant?’

Café 772

Een horecaondernemer die uitbreidt raakt in conflict met zijn bovenbuurman. Die had bedongen dat er alleen een restaurant in het pand onder hem mocht komen. ‘Maar wat is -wettelijk gezien- dan precies een restaurant?’, vraagt columnist Martijn Veen zich af.

Blog Martijn Veen: ‘Wat is dan precies een restaurant?’

De afkorting Horeca staat voor HOtel, REstaurant en CAFfés. Tegenwoordig is deze betiteling eigenlijk achterhaald. Hotels die alléén hotels zijn bestaan nog nauwelijks, restaurants en cafés zijn vaak samengevoegd tot grandcafés, bistro’s, gasterijen, herbergen, proeflokalen of hoe je het zelf maar wilt noemen.

‘Nou en?’, zult u denken. ‘Wat maakt dat uit?’ Dat zal ik u uitleggen. Toevallig liep ik onlangs tegen een nieuw staaltje van idioterie aan in ons kikkerlandje. Een ondernemer huurt een nieuwbouwpand met een behoorlijk terras aan een gezellig dorpsplein met appartementen erboven. Hij huurt het pand -met de omschrijving restaurant- en krijgt van de gemeente een horecavergunning. Zoals het een goed ondernemer betaamt organiseert hij allerlei leuke dingen in zijn restaurant zoals een ontbijt, lunch, vergaderarrangementen met lunch, borreluur en ga zo maar door. Het gevolg van dit goede ondernemerschap is dat het bedrijf steeds succesvoller en -daardoor- drukker wordt. Dus als de kans zich aandient om het naastgelegen pand op dezelfde voorwaarden erbij te huren dan grijpt hij die.

Tot nu toe is er geen vuiltje aan de lucht. Maar in het bovengelegen appartementencomplex trekt één buurman aan de bel. Hij had immers bij de projectontwikkelaar afgedwongen dat er uitsluitend een restaurant mocht komen. En ja…wat is nou precies een restaurant? Volgens de Dikke van Dale is een restaurant ‘een horecagelegenheid waar door een kok bereide gerechten worden geserveerd.’ In de drank- en horecawet wordt het begrip restaurant niet apart genoemd. Klip en klaar zou je denken, maar Inmiddels wordt er gestreden bij de rechter over wat er wel en niet zou mogen plaatsvinden in het restaurant. Zelfs de samenstelling van de menukaart wordt onder de loep genomen. Een enorme kostenpost (juridische bijstand) en stressfactor voor de horecaondernemer.

Horeca anno nu is niet in hokjes te stoppen. Een goede horecaondernemer creëert zijn eigen succes, onder meer door dynamisch ondernemerschap. Om dit soort discussies te voorkomen is het raadzaam om te zorgen voor de omschrijving ‘horeca in de ruimste zin des woord’ als u iets huurt of bouwt. Hopelijk kijkt de rechter eens goed om zich heen in horecaland en kan deze ondernemer doorgaan met waar hij goed in is: namelijk goed ondernemen.


Martijn Veen is oprichter en directeur van Horecabrains. Een netwerkorganisatie voor de horeca waarbij zo’n 300 zaken zijn aangesloten.
Horecabrains.nlmartijn@horecabrains.nl

Reageer op dit artikel