blog

Blog Rick Kempen: bier is beter in blik

Café 5357

Blog Rick Kempen: bier is beter in blik

Het zoemt al een tijd in de rondte: bier in blik gaat het helemaal worden. Niet iedereen wordt daar even vrolijk van, want blik heeft een hardnekkig slecht imago. Deels komt dat door de smaakvervuiling die blik vroeger gaf, deels doordat het vooral goedkoop en zwaar bier was dat in blik verkocht werd.

Blik heeft te maken met veel vooroordelen. En zoals dat gaat met vooroordelen: die krijg je maar moeilijk ontkracht. Desalniettemin ben ik van mening dat bier het best af is in blik. De smaakvervuiling van vroeger werd veroorzaakt doordat het metaal reageerde met de inhoud en een metaalsmaak afgaf. Ik ben oud genoeg om mij doperwtjes te herinneren die naar bloed smaakten. Inmiddels wordt blik voorzien van coatings die de smaakreactie voorkomen.

Het imagoprobleem kunnen we dan op het conto van de grote brouwers schrijven: naast pilsener was het vooral bier met een hoog alcoholpercentage (tussen de 8 en 12 procent) dat tegen afbraakprijzen in de supermarktschappen werd gelegd. Die blikken werden vervolgens genoten op een bankje in het park, of op de trappen van de supermarkt in kwestie, door lieden die niets beter te doen hadden – bepaald geen reclame.

Serveer met passend glas

Rick KempenEn toch is blik als bierverpakking superieur. Het behoudt de aromatische kwaliteit van bier beter dan een fles. Donker glas is beter dan een ongekleurde fles – sterker, dat is bijkans een belediging voor de inhoud. Blik is evenwel luchtdicht en zo beschermt het de inhoud tegen smaakachteruitgang en kwaliteitsverlies. Een blikje is als een fust, maar dan kleiner. In Amerika wordt bier in blik dan ook wel aangeprezen als ‘micro fust’; de bierliefhebber heeft het omarmd en menig ‘craft bar’ heeft een aparte koelkast met louter blikbier.

De grootste drempel die veel horecaondernemers menen te moeten nemen: ‘Wat dóe ik dan met blikjes? Die kan ik toch niet zo serveren?!’ Ik vind dat geestig en heb dan een ‘Louis van Gaal-momentje’: ben ik nou zo slim? Uw gasten drinken hun bier toch ook niet rechtstreeks uit de fles? Nee, u serveert er een passend glas bij. Dat doet u dus ook met een blikje – want bier is beter uit blik.

Rick Kempen is sinds 1987 actief in de bierwereld en is naast gediplomeerd biersommelier vooral bierambassadeur bij Bier&cO.


Reageer op dit artikel