blog

Joost Leopold: Cradle-to-cradle koffiedrinken

Café 760

Joost Leopold: Cradle-to-cradle koffiedrinken

Als nieuwjaarswens hebben we namens de Koffieschool iedereen een duurzame wereld gewenst. Want wie wil dat nu niet? Op onze kaart stond: Een stukje van de Aarde is van jou- en wat doe je ermee? Die uitspraak ken ik van jaren geleden toen ik een ets zag van de vader van mijn beste vriend. Die vader was antroposofisch huisarts en schreef als hobby haiku’s. De boodschap neem ik nog altijd ter harte.

De wereld is zo rijk aan mooie grondstoffen dat hier geen einde aan lijkt te komen en toch heeft recentelijk onderzoek uitgewezen dat ons geliefde product koffie met uitsterven wordt bedreigd. Ik heb hier eerder over geschreven, deze keer wil ik het hebben over duurzaam koffiedrinken.

Wat doe ík met dit stukje aarde waar ik op mag staan? Ik probeer er respectvol mee om te gaan, pluk geen levende takken en stem op een partij die groen hoog in het vaandel heeft staan. Dagelijks vertel ik in mijn lessen over het ontstaan van de koffieplant. Hoe deze ontspruit uit een koffieboon om vervolgens na 5 jaar zelf weer koffiebonen voort te brengen. Hoe deze geplukt, gewassen en verzorgd worden. En hoe ze daarna gedroogd en gebrand en vervolgens gezet worden. En hoe ze, wanneer ze gezet zijn weer voor leven kunnen zorgen.

Want de eenmaal bereide koffie die verworden is tot koffiedrab of puck kan gewoon hergebruikt worden. Veel horecazaken gooien de bereide koffie in de afklopbak om deze vervolgens weg te gooien in de vuilcontainer. Maar er is nog zoveel mee te doen!

‘Duurzaam koffiedrinken:
er is zoveel
te doen
met het restproduct van koffie’

In Rotterdam zit een bedrijf dat koffiedik gebruikt voor het kweken van zwammen. En zelf kun je de koffiedrab gebruiken voor talloze doeleinden: het scrubt de huid zodat deze weer soepel en zacht wordt, de planten en bloemen groeien als kool en koffiedik zorgt er ook voor dat je de krassen in je meubels kan laten verdwijnen. Wanneer je koffie door de shampoo verwerkt waarmee je je huisdier wast, zal het minder last hebben van vlooien.

Prachtige mogelijkheden waardoor jij een bijdrage kan leveren aan een duurzamere wereld en uiteindelijk aan een beter klimaat. De mooiste uitvinding die recent is gedaan, vind ik koffiekopjes gemaakt van koffiedik. Het zal een wonderbaarlijke ervaring zijn om hier koffie uit te drinken. Het geeft je een weldadig gevoel. Want een stukje van de aarde is van jou en dát doe je er dus mee: cradle-to-cradle of duurzaam koffiedrinken.


Joost Leopold is koffiekenner en smaakpurist. Met zijn Koffieschool traint hij menig barista en hij bracht het boekje ‘Water, koffiebonen & melk’ uit. Hij is als koffie-expert verbonden aan Misset Horeca en deelt zijn kennis, mening en ervaring in columns en blogs.

Meer blogs van Joost Leopold