blog

Joost Leopold: Temperatuur heeft invloed op alle facetten van het koffiedrinken

Café 566

Joost Leopold: Temperatuur heeft invloed op alle facetten van het koffiedrinken

‘Black as the devil and hot as hell…’ luidt de uitdrukking wanneer het gaat om ‘goede’ koffie. Zwarte koffie vind ik ook heerlijk, maar zo heet als de hel durf ik te betwisten.

Temperatuur is een van de meest belangrijke variabelen die invloed hebben op de koffie waardoor de koffie aangenaam of onaangenaam wordt. Temperatuur van het water, de kop, de melk, de omgeving, het materiaal etc. Ruwweg kan je zeggen dat een hete kop koffie de bitters doet versterken, warme koffie is goed voor het waarnemen van de zoete smaken en koude koffie laat de zuren beter proeven. Om goed bij de zoete smaken uit te komen is het belangrijk om te weten waar dit door komt.

U leest deze column waarschijnlijk op het terras alwaar u geniet van het warme zonnetje en de heerlijk zoete en zachte koffiesmaken van de perfecte temperatuur.

Temperatuur is een van de meest belangrijke variabelen die invloed hebben op koffie

Het terras bevindt zich vaak een eind van de bar waar de koffie is bereid en de koffie is daardoor wat afgekoeld. Uw barista heeft er rekening mee gehouden dat de warmte zo lang mogelijk in de kop zit om de grote afstand van de bar tot het terras te kunnen overbruggen.

De kop is extra verwarmd met heet water uit de heet-water kraan van het espressoapparaat. De watertemperatuur in het espressoapparaat is afgesteld op de maximale temperatuur van 95°C. De melk is goed verhit maar net niet boven de maximale temperatuur van 70°C.

De ‘gewone koffie’ is als lungo gezet waardoor de temperatuur van het water niet tegen wordt gehouden door de fijn gemalen koffie maar zich vooral in de kop laat proeven. De kop is gemaakt van dik porselein, aardewerk of je drinkt deze uit een dubbelwandig glas dat de warmte nog extra vasthoudt.

Zo kijkt u naar de reflectie van de zonnestralen in uw kopje, kan de koffie wat afkoelen en kunt u zo heerlijk te genieten van al het moois het leven te bieden heeft..


Joost Leopold is koffiekenner en smaakpurist. Met zijn Koffieschool traint hij menig barista en hij bracht het boekje ‘Water, koffiebonen & melk’ uit. Hij is als koffie-expert verbonden aan Misset Horeca en deelt zijn kennis, mening en ervaring in columns en blogs.

Meer blogs van Joost Leopold