blog

Blog Martijn Veen: afscheidscolumn

Café 350

Blog Martijn Veen: afscheidscolumn

Na twee jaar schrijven komt er een einde aan de columns van Martijn Veen voor Misset Horeca. De gepokte en gemazelde horecaman hangt zijn bokshandschoenen echter niet aan de wilgen, zo schrijft hij in zijn afscheidscolumn: ‘Vergeet u niet als u dit artikel leest of laat lezen even €0,50 over te maken aan de auteur?’

Na 2 jaar Misset Horeca-columnist te zijn geweest, wordt het tijd om de schrijvers-iPad aan de wilgen te hangen en plaats te maken voor een ander. Geen zorgen: mijn bokshandschoenen houd ik nog even in de buurt om misstanden in de horeca te blijven aanvechten. Zoals mijn vrienden van de Buma bijvoorbeeld. Die hebben na 7 jaar een nieuwe overeenkomst gesloten met hun branchepartners. Slim van de Buma, jammer voor alle ondernemers die weer zijn overgeleverd aan deze monopolist. Vergeet u niet als u dit artikel leest of laat lezen even €0,50 over te maken aan de auteur.

Ach, waar maken we ons allemaal druk om. De economie draait als een speer, de luchtbel wordt weer opgeblazen en wij hebben maar één probleem: te veel gasten en te weinig medewerkers. Wel even blijven opletten of er geen loktieners of vermomde 21-jarigen tussen uw gasten zitten, waardoor u uw dagwinst bij de gemeente kunt inleveren. Hoe druk het ook is, hoe weinig personeel u ook heeft, altijd uw gasten vragen naar hun leeftijd als ze niet met een rollator naar binnen komen.

Misschien nog een leuke terrastip; een lachgasstation op uw terras voor de jongere bezoekers. Die mogen niet meer aan de alcohol, dus zoeken ze hun heil in dit soort vervangende middelen. Of zullen we in de horeca (net als thuis) Nix18 gewoon weer terugbrengen naar Nix16? Laatste voorstel: wie wordt de eerste die de ‘mobiele maffia’ in zijn restaurant weert? De telefoonkluis op tafel moet er toch een keer komen. Ik dacht dat ik alles had meegemaakt. Onder meer met hele families die geen woord tegen elkaar zeggen aan tafel en alleen maar oog voor hun mobiel hebben.

Wie wordt de eerste die de ‘mobiele maffia’ in zijn restaurant weert?

Maar in Zuid Afrika kwam ik een bruidspaar tegen dat kans zag om – na net getrouwd te zijn op één van de meest romantische plekken van de wereld – tijdens een diner voor twee onder de sterrenhemel alleen maar te appen en geen stom met woord met elkaar te wisselen. Wat ben ik dan blij met onze Horecabrains-leden die elkaar steeds beter weten te vinden en niet uitgepraat raken. Bedankt voor al uw leuke reacties de afgelopen 2 jaar. Ik wens u veel plezier met ondernemen.


Martijn Veen is oprichter en directeur van Horecabrains. Een netwerkorganisatie voor de horeca waarbij zo’n 300 zaken zijn aangesloten.
Horecabrains.nlmartijn@horecabrains.nl