blog

Rick Kempen: zo bereken je uitgeschonken bier uit fles

Café 2268

Rick Kempen: zo bereken je uitgeschonken bier uit fles

Het blijft mij verbazen hoe verschillend de perceptie, ofwel ‘beleving’, is van wijn en bier – door gewone, normale mensen. Natuurlijk schreeuwen biergekkies zoals ik moord en brand als Fransen weer met hun voeten in nog te vergisten druivensap staan te ploeteren, en halen doorleefde wijnliefhebbers graag de neus op voor drank met een schuimkraag – tenzij het champagne betreft. Bier kan evenwel van wijn leren en u kunt daar uw voordeel mee doen.

Opvallend is dat, sinds het uitbreken van de bierrevolutie die ons bier een grote variëteit aan kleur, geur en vooral smaak heeft gebracht, ouder wordende consumenten steeds minder vanzelfsprekend de ‘overstap’ naar wijn maken. Het geheim zit in die relatief kortgeleden explosie van smaak: mensen ‘zien’ opeens dat de totale smaakvariëteit van bier vele malen uitgebreider is dan die van wijn.

Steeds vaker drinken mensen ook bier alsof het wijn is: met aandacht, en respect voor het product. Niet gieten maar genieten, zeg maar. Een kloeke vaas pils op zijn tijd om te verfrissen, en een mooi glas van eender welke andere biersoort als het op ‘genieten’ aankomt. Bij proeverijen die ik geef, vallen mensen soms bijna uit hun stoel als ik de te proeven bieren in wijnglazen serveer. ‘Wat doe je nu?!’ Wel: smaak wordt grotendeels bepaald door de aroma’s, ofwel geuren. Iedereen weet: als je verkouden bent, smaakt zelfs je lievelingskostje minder intens, simpelweg omdat je de aroma’s mist. In een wijnglas komen aroma’s perfect tot hun recht.

Reken gewoon de verkoopprijs van een fles voor een begeleidend glas bier

Zeker als het bier als smaakbegeleider van een maaltijd wordt geschonken verdient het aanbeveling een wijnglas te gebruiken. Ja: vanwege de aroma’s, maar vooral om de ‘juiste’ hoeveelheid te schenken. Bier is de begeleider en niet de hoofdmoot. ‘Maar de kassa-aanslag dan?’, hoor ik u roepen. Wat is het probleem? Reken gewoon de verkoopprijs voor een fles bier voor een begeleidend glas bier. Wil uw gast nog iets meer, schenkt u gewoon bij – hoe gastvrij is dat! Twee mensen aan hetzelfde bier? Tweemaal de prijs voor een glas. Eigenlijk net zoals u uw verkoopprijs voor een fles of glas wijn benadert.

Rick Kempen is sinds 1987 actief in de bierwereld en is naast gediplomeerd biersommelier vooral bierambassadeur bij Bier&cO.