fotoreportage

In beeld: De winnende bieren van De Noordelijke Bierkaart

Café 3134

De Noordelijke Bierkaart is bekend. 33 bieren uit Drenthe, Friesland en Groningen werden ingezonden voor een plekje op de kaart, een initiatief van Misset Horeca. Allen werden geproefd door een jury van erkende bierspecialisten. Acht bieren werden goed genoeg bevonden. Een overzicht in beeld.

In beeld: De winnende bieren van De Noordelijke Bierkaart
De acht winnende bieren (in hoogte van score vlnr). (c) Alle foto's: Koos Groenewold

De Noordelijke Bierkaart draait om de vraag: wat zijn de beste bieren van Drenthe, Friesland en Groningen. Brouwers uit deze drie noordelijke provincies werden benaderd om hun -maximaal twee- beste bieren in te sturen. Achttien brouwers namen uiteindelijk deel en stuurden in totaal 33 bieren in.

Jury van de Noordelijke Bierkaart

Alle bieren werden zaterdag 22 april blind geproefd en beoordeeld in café De Toeter in Groningen. De jury bestond uit erkende bierspecialisten: bieroloog en

Noordelijke Bierkaart

De jury (vanaf links vooraan, om de tafel heen): Peter van der Arend, Fiona de Lange, Wolter de Bes, Raymond van der Laan, Sander van Werkhoven, Ivo Thijssen en Timothy Wareman.

ondernemer Peter van der Arend, zytholoog en biersommelier Fiona de Lange, bierkenner en ondernemer Wolter de Bes, biersommelier Ivo Thijssen, chef van ‘Cause Beer Loves Food en bierkenner Timothy Wareman, bierjournalist- en schrijver Raymond van der Laan en horecajournalist en bierkenner Sander van Werkhoven.

 

De Winnende bieren

1
De Dokwerker, Baltic Porter (8,5%)

Brouwerij Brouwdok (Brouwerij Harlingen Haven), Harlingen (Fr) 
Noordelijke Bierkaart Dokwerker

De Dokwerker scoorde het hoogst van alle 33 bieren uit de test. De Baltic Porter (8,5%) is van brouwerij Brouwdok uit Harlingen. Een brouwerij overigens die in een overgangsfase zit en voortaan door het leven zal gaan als Brouwerij Harlingen Haven. De Dokwerker scoorde op alle onderdelen (geur, hoofdsmaak, afdronk en algemene indruk) hoog. Enkele commentaren van de jury: ‘Goed in balans’, ‘Mooi krachtig’, ‘Alcohol in lijn met de smaak.’

2
Koud Vuur, Smoked Porter (6,3%)

Brouwerij Bax, Groningen (Gr)
Noordelijke Bierkaart Koud Vuur Bax

Een meer dan verdienstelijke tweede plek voor Koud Vuur. Enigszins pech voor Brouwerij Bax dat hun Smoked Porter slechts 1 puntje minder scoorde dan De Dokwerker. Want ook Koud Vuur kon de goedkeuring van de jury wegdragen. ‘Lekker rookbier’, lezen we. En verder: ‘Groot in de neus’,  ‘Subtiel zoetje’ en ‘Mooi in balans.’

3
Imperial Smoked Porter, Smoked Porter (9%)

Brouwerij Martinus, Groningen (Gr)
Noordelijke-Bierkaart

Ook een smoked porter en ook uit Groningen; de Imperial Smoked Porter van Brouwerij Martinus completeert de top-3 die dus volledig uit porters bestaat. Opvallend omdat bij de voorgaande twee bierkaarten (Gelderland en Limburg) slechts één porter de kaart haalde. Maar ook deze kan op lof rekenen van de jury: ‘Ruikt roerig, maar zoet overheerst in de smaak’. Verder waren er complimenten voor de aangename ‘rook-‘ en ‘koffiegeur’.

4
Watergeus, Geuze (5%)

Brouwerij Vandenbroek, Midwolde (Gr)
Noordelijke-Bierkaart-061

Een geuze wil nog wel eens voor tweespalt zorgen; you love it or you hate it. Deze zure Groninger van brouwerij Vandenbroek uit Midwolde, vond echter instemming bij de voltallige jury, waarbij ‘fruitig’ naast ‘zuur’ het meest genoemd werd in de commentaren. ‘Mooi fruitig’,  ‘Zacht fruitig zuur’ en ‘Mooi in balans voor een geuze.’

5
Scelling Gagel, Blond (5,4%)

Scelling Bier, Baaiduinen, Terschelling (Fr)
Noordelijke-Bierkaart-064

Het enige bier op de kaart van een waddeneiland, dit Scelling Gagel van Scelling Bier van Terschelling. En inderdaad, met wilde gagel van het eiland. Een blondbier, laag in de alcohol (5,4%). En die gagel werd dan ook geproefd door de jury. ‘Kruidig in geur en smaak’, ‘Iets te gekruid’ en ‘Geeft meer prijs na elke slok’.

6
Zware Jongen, Tripel (8,7%)

Maallust, Veenhuizen (Dr)
Noordelijke-Bierkaart-080

Zoals de naam al doet vermoeden, een zware jongen deze Trippel van Maallust. (8,7%). De eerste Drent in deze lijst houdt de eer van de provincie echter wel goed hoog. De geur scoort weinig punten (‘Beetje mestlucht), maar hoofdsmaak en afdronk zijn volgens de jury prima. ‘Perzik en zoethout’, staat er in de opmerkingen.

7
HobBlonder, Drents IPA (6,2%)

Jonge Beer Brouwerij, Hoogeveen (Dr)
Noordelijke-Bierkaart-070

Opnieuw een brouwsel van Drentse makelijk, een Drents IPA als we de brouwers van Jonge Beer Brouwerij mogen geloven. Deze HobBlonder is volgens de jury ‘Verrassend’, zorgt voor ‘Zoetigheid in de neus’ en heeft een zeer ‘Gebalanceerde afdronk.’

8
Kracht in de Nacht (met Boomsma Beerenburger, (11,5%)

Grutte Pier, Leeuwarden (Fr)
Noordelijke-Bierkaart-091

De matzwarte fles en het stoere logo doen het al vermoeden; de Kracht in de Nacht is geen waterig biertje. Deze ferme jongen is gebrouwen met Boomsma Beerenburger en heeft een pittig alcoholpercentage van 11,5%. Niet eentje om mee door te zakken dus. ‘Voor de liefhebber’, noteert een jurylid. Anderen prijzen de zoete tonen: ‘Karamel’ en ‘Chocola’, lezen we.

Proeverij en beoordeling

Bekijk in de fotoserie hieronder alle andere bieren die meededen aan De Noordelijke Bierkaart en tevens foto’s van het proefproces in Café De Toeter in Groningen.