fotoreportage

Eerste exemplaar ‘Dit is een boek over bier’ voor Ronald Giphart

Café 1762

In het Amsterdamse ‘Cause Beer Loves Food’, nam auteur Ronald Giphart het eerste exemplaar van ‘Dit is een boek over bier’ in ontvangst. Het debuut van bierjournalist Raymond van der Laan met daarin ‘alles’ over bier.

Eerste exemplaar ‘Dit is een boek over bier’ voor Ronald Giphart

Het eerste exemplaar van ‘Dit is een boek over bier’ is woensdag 3 mei, in Amsterdam overhandigd aan schrijver en bierliefhebber Ronald Giphart. Plaats van handeling was ‘Cause Beer Loves Food van Peter van der Arend. Chef-kok en bedrijfsleider Timothy Wareman, had in samenspraak met de auteur een aantal bijzondere bieren uitgezocht en bijpassende hapjes bereid.

Over ‘Dit is een boek over bier’

‘Dit is een boek over bier’ heeft een praktische insteek. Wat is het verschil is tussen bijvoorbeeld een saison en barley wine, of tussen een porter en een geuze. Het Dit is een boek over Bier Raymond van der Laanlaat zien wat de belangrijkste smaakkenmerken van deze bieren zijn, waar ze vandaan komen en wat een mooi moment is om ze te drinken. Van der Laan laat de lezer kennismaken met ruim twintig bierstijlen, met een royale presentatie van daaronder vallende bieren en hun brouwerijen.

Stoppen met het ‘s-woord’

Tijdens de presentatie blikte Van der Laan terug op zijn ‘carrière’ als bierliefhebber en de huidige stand van de bloeiende biermarkt. ‘In dat kader ben ik dan ook gestopt met het gebruik van het ‘s-woord’. Daarmee verwijst Van der Laan naar ‘speciaalbier’. ‘Elk bier is immers speciaal. En woorden als Saison, IPA, Stout en dergelijke, dienen het idioom te zijn als we over bier praten.’

Giphart: ‘Zelf nu bezig met roman over bierbrouwers’

Het boek is de eerste van de hand van Raymond Van der Laan. De auteur schrijft daarnaast maandelijks over bier voor Volkskrant Magazine. Ook is hij jurylid van Dit is een boek over Bier Raymond van der Laande Regionale Bierkaart. Een initiatief van Misset Horeca waarin de beste bieren van een bepaalde regio in Nederland gezocht worden. Het eerste exemplaar van het boek, dat inmiddels overal verkrijgbaar is, overhandigde de de auteur zelf aan schrijver Ronald Giphart, zelf een fervent liefhebber van bier. Tijdens de presentatie onthulde de schrijver al weer een aantal maanden bezig te zijn met een roman over bierbrouwers.

 

Reageer op dit artikel