fotoreportage

Binnenkijken bij Coster 52 in Haarlem van Bas Mol en Wouter Stevenhaagen

Café 2063

Wouter Stevenhaagen en Bas Mol zijn in Haarlem gestart met Coster 52. Ze runnen hun café-restaurant in het pand van het voormalige restaurant Effen Grijs aan de Lange Veerstraat. Beiden hebben al geruime tijd in de Haarlemse horeca gewerkt. Als een van de eerste horecabedrijven hebben ze Heineken 0.0 op tap.

Binnenkijken bij Coster 52 in Haarlem van Bas Mol en Wouter Stevenhaagen

Coster 52 bestaat uit twee verschillende pandjes met verschillende doorgangen. Het bargedeelte straalt ook echt uit dat het een kroeg-functie heeft. Een grote bar met acht tapkranen, waarop ook Heineken 0.0 op tap. Daarnaast heeft Coster 52 Heineken ice Cold en Brand altijd op de tap en wisselen de vijf overige kranen. In het restaurantgedeelte kunnen 30 mensen zitten. Maar ook gasten die alleen een borrel doen, kunnen hier terecht. Deze ruimte afhuren voor een besloten feestje kan ook. De naam Coster 52° afkomstig van Laurens Janszoon Coster en 52 is de breedtegraad van Haarlem.

Coster 52 heeft een brede borrelkaart met huisgemaakte Indische gehaktballetjes tot een kaasplankje en van kwartelpootjes tot Amsterdamse bitterballen. De hoofdgerechten zijn van herkenbare aard en inclusief friet en sla. De hele Zeebaars wordt geserveerd met krieltjes. Verder op het menu hamburger, kogelbiefstuk, halve kip en risotto van parelgort.

De zaak is elke dag tot 02:00 open en van donderdag t/m zondag ook open voor de lunch.

Interieur Coster 52

Stef Kuipers, beter bekend als de Amsterdamse nachtschilder (Mama Kelly, Veronicaboot, Royale Kanibale, Toujours, Lion Noir), heeft Stevenhaagen en Mol geholpen met de kleurbepaling en een aantal wanden voor hen geschilderd. Eric Loze (Loze interieurs) heeft de totale vormgeving gedaan en het kluswerk zoals de bar, verlichting en elektra.

Muziek

Coster 52 draait voornamelijk jaren 60, 70 en 80 muziek wat voor een prettige sfeer zorgt. Vanaf 22:00u gaat het volume omhoog en wordt er volop aan de bar geborreld tot 02:00.

De ondernemers

Bas Mol en Wouter Stevenhaagen kennen elkaar al acht jaar. Hun eerste ontmoeting vond plaats in een kroeg; de studentenkroeg ’t Haerlemse Studenten Gildt. Mol was er barman en Stevenhaagen bezoeker. Beide heren waren toen al geruime tijd werkzaam binnen de Haarlemse horeca.

Stevenhaagen werkte bij zaken als Café Colette, Het wapen van Kennemerland en Jill’s op de Grote Markt. Ook maakte hij verschillende uitstapjes richting de Griekse eilanden en Australië. De laatste drie jaar was Stevenhaagen actief voor horecaprojectbureau Mise en Place. Hij zetten een vestiging op in Haarlem en trok er de kar. Binnen dit bedrijf is hij afgestudeerd voor de opleiding Management, Economie en Recht aan Inholland Haarlem. ‘De horeca trok me veel meer dan de zakelijke wereld. Vandaar mijn keus om een eigen zaak te beginnen in de stad waar mijn hart ligt, Haarlem.’

Bas Mol komt oorspronkelijk uit Stede Broec maar verhuisde voor zijn studie naar Haarlem waar hij nooit meer wegging. ‘Ooit begonnen in jongerencafé de Keu, wat niet geheel toevallig voor Effen Grijs in dit pand gevestigd zat.’ Hij begint dus een zaak in het pand waar hij ooit zijn eerste uren als barman maakte. Mol werkte verder bij De lange Heer, De Polobar en de Koning.’

Het duo kreeg op 3 april de sleutel van het pand en op 27 mei ging hun eerste eigen bedrijf van start.

>> Meer horecabedrijven van binnen bekijken

>> Niets meer missen van Misset Horeca?

Foto's

Reageer op dit artikel