fotoreportage

Horecainterieur: Bont en barok bij all day-concept Thomas in Eindhoven

Café 1400

Horecainterieur: Bont en barok bij all day-concept Thomas in Eindhoven
Fotografie door Wildschieters

Uitgaansgelegenheid Thomas in de Eindhovense stapstraat Stratumseind onderging recent een betoverende metamorfose. Van een donkere discotheek naar een sprookjesachtig all day-concept. ‘Het vernieuwde concept is licht, roze en vol surrealistische muurschilderingen op muren en plafond’, zegt eigenaar Paul van Boxtel.

Eigenaar Paul van Boxtel transformeerde Thomas in een sprookjesachtige ruimte. De roze kleur en immense muurschilderingen van uiteenlopende surrealistische elementen dragen hieraan bij. Dit wordt versterkt door
de barokstijl en gebruik van lichte kleuren en materialen, zoals de witmarmeren bar, tegels en grote, bijzondere lampen.

Barokversieringen

Van Boxtel: ‘Samen met architect Marco van den Brandt waren we al anderhalf jaar bezig met het sparren over de conceptverandering en de nieuwe inrichting van Thomas.’ De monumentale barokversieringen vielen in de oude Thomas niet op door de zwarte kleur en de donkere ramen. Met de lichte kleuren komen deze veel beter tot hun recht.

Surrealistische schilderingen in Thomas

‘Martijn Lensing, mijn voormalig compagnon, wilde één basiskleur in verschillende tinten. We dachten hierbij aan roze, geel of groen’, aldus Van Boxtel. Uiteindelijk is voor roze gekozen. De opdracht voor de muralisten
van Studio Giftig uit Veldhoven was dan ook ‘iets met roze’. Muralist Niels van Swaemen: ‘De tekeningen moesten bovendien alles raken, ook het plafond. Het was voor ons een bijzonder project, omdat ons werk nooit eerder in een monumentaal pand is verschenen.

Vlakverdeling verbreken

De ornamenten geven een vlakverdeling op de muren. Deze wilden we met
onze schilderingen doorbreken. De tekeningen vallen dus buiten de ornamenten en doorkruisen allerlei vlakken’, aldus Van Swaemen. In de schilderingen zit geen verhaallijn of een thema. ‘Gasten ontdekken iedere keer weer iets anders.’

Witte bar, ronde vormen en elegante zitjes

Het hart van Thomas is de grote witte bar van marmer en hout. Het interieur van Thomas bestaat uit ronde vormen en elegante zitjes. De banken, stoelen en barkrukken zijn bekleed met zachte stoffen. De zwart-witte mozaïektegels op de vloer zijn op maat gemaakt in Ierland. Het meubilair kom van Satelliet.
Naast roze en wit, is groen een veelgebruikte kleur. Architect Van de Brandt: ‘Als de nachtverlichting aangaat, ziet de zaak er weer heel anders uit met spannende schaduwen en kleuren.’ Van Boxtel: ‘We hebben er alles aan gedaan om zowel een indrukwekkende dag- als nachtfunctie te creëren in de zaak.’

Voorheen was Thomas een donkere discotheek

Martijn Lensing en Paul van Boxtel runden samen diverse horecabedrijven. In oktober 2018 verdeelden de
compagnons de bedrijven. Lensing werd eigenaar van ‘t Taphuys Tilburg en ‘t Taphuys Arnhem, en Van Boxtel is
nu 100 procent eigenaar van Thomas en eetcafé Spijker.
Van Boxtel: ‘Voorheen was Thomas een donkere discotheek.’ De zaak was in totaal 16 uur in de week open. ‘De tijd
verandert en het nachtleven ook.

Allround formules zijn meer in trek

Allround formules zijn meer in trek. Tijd dus om Thomas om te dopen tot een all day-concept, waar je kunt lunchen, dineren, borrelen én stappen’, aldus Van Boxtel. Gasten zijn dagelijks welkom vanaf 11.00 uur.
Op 31 augustus opende de gerestylede Thomas de deuren. De zaak heeft een uitgebreide lunch-, diner-, borrel- en
drankenkaart met onder andere cocktails, vijf witte en rode wijnen per glas en fles, croques, salades, diverse bites,
nacho’s en oesters. Van Boxtel: ‘Alle hoofdgerechten bij Thomas worden bereid op een houtskoolgrill. De gerechten
worden centraal op tafel uitgeserveerd, zodat je lekker kan delen.’ Op de wekelijks wisselende menukaart
staan ook vis- en vegagerechten.

Cijfers Thomas

350 vierkante meter
De functionele ruimte van Thomas is 350 vierkante meter met als hart van de zaak een grote witmarmeren bar.

650 gasten
In de oude Thomas stonden in het weekend 850 mensen binnen. ‘Schouder aan schouder. Hut vol en gas erop’, zegt Van Boxtel. ‘In de nieuwe Thomas kunnen ‘s avonds tijdens de stapfunctie 650 mensen binnen. Tafels en stoelen worden weggehaald.’

7 dagen
Thomas is 7 dagen in de week open vanaf 11.00 uur. Gasten kunnen er terecht voor koffie, lunch, diner en borrel. Zondag tot en met woensdag is de zaak open tot 1.00 uur, donderdag tot 2.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 4.00 uur.

700 lockers
Op de vide van de eerste verdieping staan 700 lockers. Hierin kunnen de gasten voor een bedrag van €2 hun jassen
kwijt.

Foto's

Reageer op dit artikel