fotoreportage

Binnenkijken bij Starbucks Roastery New York vol dynamiek en opwinding

Café 428

Binnenkijken bij Starbucks Roastery New York vol dynamiek en opwinding
The Starbucks Reserve Roastery in New York City. (Photo by Matt Glac, Starbucks)

Starbucks Reserve Roastery New York opende onlangs in de Meatpacking District. Design, functionaliteit en beleving gaan er hand in hand. Rinkelende koffiebonen reizen door buizen aan het plafond van de koffiebranderij naar de plek van bestemming, design notenhoutenmeubelen sieren de Roastery en een immens koperen sirene waakt over de zaak. ‘Combineer dit met de producten uit de Milanese bakkerij, de premium koffies en de avontuurlijke cocktails en je hebt de ultieme ervaring rond all-things koffie.’

De kern van  Starbucks Roastery New York is de werkende koffiebranderij, waar elke dag Starbucks zeldzaamste single-origin koffies en melanges (Starbucks Reserve) worden gebrand. Die koffies worden vervolgens vers geserveerd in de zaak of verzonden naar Starbucks-winkels over de hele wereld.

Zakken met groen koffiebonen hangen aan vleeshaken

‘Meatpacking District straalt van de energie, het leeft en heeft een rijke geschiedenis door de industrie. In het ontwerp van de Roastery vind je deze geschiedenis en de opwinding en dynamische activiteit terug’, zegt chief design officer Liz Muller van Starbucks. Als voorbeeld noemt Muller de met vleeshaken opgehangen zakken, gevuld met groene koffiebonen, die via een transportband vanuit de kelder komen op weg naar het koperen vat. Hier begint het proces van roosteren. Muller is samen met haar team verantwoordelijk voor het ontwerp van alle Starbucks Roastery’s.

The Starbucks Reserve Roastery in New York City. (Photo by Matt Glac, Starbucks)

Sirene  waakt over Starbucks Roastery

Elke Roastery beschikt over een kunstwerk dat het Starbucks-logo tot leven brengt: een sirene in de gedaante van een soort zeemeermin met twee staarten. Bij Roastery New York waakt een grote koperen sirene van 900 kg over de zaak. ‘Zij is het overkoepelende baken van ons merk’, zegt Muller.

Golvende oceaan als plafond

Het plafond van de Starbucks Roastery is een ‘golvende oceaan’ met vierkanten en rechthoeken en is geïnspireerd op de buitenkant van het gebouw. Aan het plafond zit verder een netwerk van buizen waardoor de vers geroosterde bonen ‘reizen’ naar hun uiteindelijk bestemming: silo’s bij de hoofdbar of de take-home schepbar. De bewegende bonen in de buizen geven een rinkelend geluid.

Meubilair is bestand tegen intensief gebruik

Muller: ‘Het is een uitdaging om een stijlvolle en functionele ruimte te creëren; een ruimte die bestand is tegen intensief gebruik. Het moet er niet alleen geweldig
uitzien, maar ook presteren als een vrachtwagen’, zegt de designer. De gekozen stevige notenhouten meubels van designbureau BassamFellows hebben een klassieke, maar moderne Amerikaanse stijl. ‘De inrichting is perfect voor deze drukke locatie.’

The Starbucks Reserve Roastery in New York City. (Photo by Matt Glac, Starbucks)

Twee koffiebars in Starbucks Roastery

De twee koffiebars in de Roastery bieden zeven bereidingsmethoden: pour over, Chemex, koffiepers, sifon, espresso, Clover en koud brouwen. Barista’s bereiden bij de koffiebar op de begane grond klassieke espressodranken als cappuccino, latte en cortado. Ook kunnen gasten er terecht voor speciale drankjes, zoals koude koffie uit oude whiskyvaten, sparkling citrus espresso, nitro cold brew met abrikozensmaak en roulerende specialiteiten, denk aan een kardemom latte.

Wil je de speciale interieurnieuwsbrief ontvangen?

Wil je de speciale interieurnieuwsbrief ontvangen?

Bar geïnspireerd op Italiaanse traditie van aperitivo

De Arriviamo Bar op de mezzanine is geïnspireerd op de Italiaanse traditie van aperitivo. Mixologen serveren hier cocktails en alcoholische drankjes met koffie en thee, samengesteld door mixologist Julia Momose. Speciale cocktails als de Nocino Notte, gemaakt met koud gebrouwen koffie, in het vat gerijpte gin en zwart truffelzout. Of de Triomphe, gemaakt met Teavana MC Darjeeling de Triomphe thee, gin, droge Riesling, aquavit, bruisend water met passievruchtensmaak en oranje saffraan bitters. Ook is hier een selectie van bier, wijn en klassieke cocktails verkrijgbaar. ‘De unieke drankjes en het glaswerk zullen een ervaring zijn om je palet en je geest te openen voor nieuwe smaken en combinaties’, aldus Muller.

Cijfers Starbucks Roastery

21000 vierkante meter
Met een oppervlakte van 23.000 vierkante meter is de nieuwe Starbucks Reserve Roastery New York een indrukwekkende koffiebestemming. De zaak heeft een koffiebranderij, twee bars, een Milanese boetiekbakkerij Princi, een terrarium in de ‘kelder’ geïnspireerd op de Starbucks koffieboerderij in Costa Rica met koffieplanten en varens, én de ‘scoop-bar’ waar gasten 14 soorten vers geroosterde koffies kunnen kopen voor thuis.

5 locaties
Roastery New York is de vierde locatie na Seattle, Shanghai en Milaan. In februari 2019 opende Roastery Reserve in Tokio en verwacht wordt dat de zesde vestiging dit jaar in Chicago opent.

1,5 miljoen kilo
De grote operationele koffiebranderij New York Roastery gaat meer dan 1,5 miljoen kilo koffie per jaar roosteren. In een speciaal ontworpen koperen vat van 9 meter worden deze vers geroosterde bonen bewaard.

16 meter lang
De bar van cocktailbar Arriviamo is 16 meter lang.

Foto's

Reageer op dit artikel