fotoreportage

Binnenkijken bij Super Lyan, een nieuwe Amsterdamse ‘neighbourhood bar’

Café 1083

Binnenkijken bij Super Lyan, een nieuwe Amsterdamse  ‘neighbourhood bar’

Super Lyan is een all-day bar die tot stand is gekomen door de samenwerking van bartender Ryan Chetiyawardana en designer Jacu Strauss. In de overdekte binnentuin kunnen gasten wakker worden met een kop koffie en een vegan donut, werken met een verse thee of eigenzinnige cocktails.

Super Lyan serveert als een van de eerste bars in Amsterdam een aantal cocktails van de tap, maar er is ook keuze uit andere originele creaties van de cocktailkaart, goede wijnen of bier. Het herinterpreteren van het bekende is leidend en de basis voor elk menu item waarbij de ondertoon altijd uitdagend en speels is.

Met een twist

Zo is er de Mr Lyan-twist op een Old Fashioned – met bijenwas en een flamed sinaasappel zest – en de Bay Cosmo – een versie van de klassieke Cosmopolitan, maar dan met laurierblad. Ook is er een scala aan verfijnde non-alcoholische cocktails, waarvan sommige verkrijgbaar zijn met een alcoholische twist. The Millionaire Shake wordt bijvoorbeeld gemaakt met sojamelk, chocoladesorbet en granaatappel, en de boozy variant krijgt een scheut Maker’s Mark bourbon met Dry Curaçao en venkelpollen.

Van ontbijt tot de late borreluurtjes

Naast de diverse drankjes serveert Super Lyan ook kleine, gemakkelijke gerechten zoals de in London beruchte barsnacks Magic Cheese en Chocolate & Chips, maar ook lichtere bites als de kleurrijke crudité en de zalmtartaar met waterkerssalade. Ook aan de vroege(re) vogels is gedacht: van bao’s met bacon en ketchup tot hibiscus yoghurt met granola. Verse stroopwafels en vegan donuts moeten de zoete trek stillen. De boventoon in het menu wordt gevoerd door verassende versies van bekende gerechten waarbij verschillende keukens- en kookstijlen nonchalant worden gecombineerd.

Een ode aan de jaren ‘50

Super Lyan bestaat uit drie verbonden ruimtes; de Super Lyan living room, de Super Lyan gardenen de Super Lyan bar. De wereldberoemde ontwerper Jacu Strauss en zijn team zijn verantwoordelijk voor het ontwerp dat verschillende vormen en speelse, snoepkleurige elementen bevat die hinten naar de optimistische jaren ‘50. De Super Lyan garden is van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat geopend en de perfecte plek om te flexwerken. De Super Lyan living room setting is goed voor gezellige drankjes tot semi-private verjaardagscocktails. Als knipoog naar de historische bruine bars, kun je zelfs een glimp opvangen van de kat van Mr Lyan, Robin, die op een stille nacht kopjes geeft aan een van de stafleden.

Geen hotelbar, maar een bar in een hotel

De bar is gevestigd in een historisch 17e-eeuws gebouw in Amsterdam met een overdekte binnenplaats naast het Kimpton De Witt hotel. Super Lyan is onderdeel van het Kimpton De Witt hotel, maar het wordt gerund als een zelfstandige bar waarbij de dagelijkse leiding in handen is van barmanager Thomas Datema, een bekend gezicht uit de Amsterdamse cocktailwereld, en Alex Lawrence – eerder head bartender van Dandelyan in Londen. Ryan Chetiyawardana, ook wel Mr Lyan, viel voor onze warme en gastvrije hoofdstad en besloot dat hij zijn eerste bar buiten de UK hier wilde opzetten, waarmee hij zijn signature aanpak van speelse maar verfijnde cocktails naar Nederland brengt.

Eclectisch

Super Lyan is met zijn kleurrijke design, speelse en verfijnde cocktails en kleine gerechten, een eclectische woonkamer met een ontspannen tuin en ’s avonds een bruisende cocktailbar. Dit is een plek waar klassiekers voortdurend opnieuw worden uitgevonden – door de drankjes, het eten en het ontwerp van de bar.

Foto's

Reageer op dit artikel