fotoreportage

Foto’s: uitverkocht groots Bierdiner in Martinikerk

Café 793

Foto’s: uitverkocht groots Bierdiner in Martinikerk

Met 390 stoelen, vijf gangen van evenzoveel restaurants, vijf bijpassende bieren van veertien bierbrouwers, tien biersommeliers en een batterij aan studenten, mag het Bierdiner Groningen zich op vele manieren ‘groots’ noemen. Een uitverkocht bier-evenement in beeld.

Het is de vijfde keer dat ondernemer Maik van Heerd, die in Groningen ook Café De Toeter exploiteert, het Bierdiner Groningen organiseert. Decor is net als in de voorgaande jaren de Martinikerk in de noordelijke provinciehoofdstad. Dit jaar was het diner met 390 zitplaatsen volledig uitverkocht.

Vijf noordelijke restaurants tekenden voor evenzoveel gerechten en biersommelier Arvid Bergström coördineerde het menu door de juiste bieren aan deze gerechten te koppelen. Om aan tafel het juiste verhaal te kunnen vertellen waren er ook nog tien biersommeliers aanwezig.

Vijfgangen bierdiner

Vijf restaurants, allen uit de Noordelijke provincies hebben een bijdrage geleverd aan het Bierdiner. Willem Schaafsma van biologisch restaurant Eindeloos in Leeuwarden tekende voor de eerste gang: Knolselderij in zoutkorst.

Biediner Bier foodpairing

Deze gang werd gecombineerd met een Weibok (7%) van bierbrouwers Brouwdok uit Harlingen en de Kroon op Leeuwarden uit de Friese hoofdstad.

Gang twee was van Louis Jonkes van Restaurant Hof van Saksen uit het Drentse Nooitgedacht. Hij serveerde een Rouleau van konijn.

Bierdiner bier foodpairing

Dit gerecht werd gecombineerd met een d’Olle Grieze Brut IPA (7%). Ieder jaar wordt een d’Olle Grieze-bier gebrouwen. Een samenwerking tussen diverse Noordelijke brouwers.

Het hoofdgerecht bestond ook uit twee gangen. Als eerste was dat de Sticky Miso chicken van de barbecue. Een creatie van Mark Spekschate van De Pijp Wine & Dine in Groningen.

Bierdiner bier foodpairing

Dit gerecht kwam tegelijk op tafel met een blond bier van brouwerij Maallust, genaamd De Vriendschap (7%).

Het tweede hoofdgerecht was van de hand van Henrice Dijks van Bistro ’t Gerecht in Groningen. Hij serveerde Varkenswang uit gedryhopte jus

Bierdiner bier foodpairing

Dat gerecht kwam op tafel met een Strong Dark Ale (8%). Een collaboratie van Plattelandsbrouwerij ’t Zotte Kalf en de Bronckhorster Brewing Company. 

Het sluitstuk van de avond was een Custard van Biest. Dit dessert kwam van de hand van Jan Smink van Restaurant Smink in Wolvega.

Bierdiner bier foodpairing

Dit nagerecht ging samen met een Imperial Chocolate Stout (11%). Dit bier, gerijpt op Jack Daniels-whiskyvaten, is het resultaat van een samenwerking tussen brouwerijen Rockin’ Ludina uit Groningen en Kleine Beer uit Lemmer.

 

Foto's

Reageer op dit artikel