fotoreportage

Horecainterieur Ramona: excentriek en uitgesproken

Café 616

Horecainterieur Ramona: excentriek en uitgesproken
©Maarten Willemstein

In het Amsterdamse Oud-West is de nieuwe food en bar Ramona geopend. ‘Het ontwerp laat zien dat Ramona een uitgesproken, gedurfde bar is met een unieke uitstraling die de harten van de gasten streelt’, zeggen de ontwerpers van Studio Modeijefsky.

Het interieur van de nieuwe food en bar Ramona is anders dan we tot nu toe gezien hebben. Studio Modijefsky: ‘Het horecainterieur refereert aan de traditie van klassieke bars met veel donker hout, glas in lood, lambrisering en spiegelafwerkingen: maar dan allemaal opnieuw uitgevonden met een jeugdige uitstraling.’

Excentrieke sfeer in Ramona met gelaagde materialen

‘Deze ongewone combinatie resulteert in een bohemien ruimte, waar gedurfde details en onverwacht gelaagde materialen op zichzelf een excentrieke sfeer creëren’, aldus Modeijefsky.

Ramona

Vier gebieden in de pijpenla

Ramona’s interieur is verdeeld in vier gebieden. De bar, gelegen direct bij de ingang, geeft de ruimte een gastvrije sfeer. Verderop evolueert de locatie naar een lichte eethoek met tafels geplaatst onder ramen. Deze bieden uitzicht op de gracht. Een aparte lounge, met verhoogde zwart marmeren tegelvloeren, breekt de ruimte op. De keuken, met bovenste deel bekleed met oranje lambrisering, is helemaal achterin de pijpenla geplaatst.

Verschillende stenen, terrazzotegels en travertin blokken sieren Ramona

‘Kenmerken van de bestaande architectuur zijn omarmd en geven een eigenzinnig randje aan het ontwerp. Het geometrische patroon in de originele glas-in-loodramen is gebruikt als inspiratie voor de sculpturale vorm van de bar, opgebouwd uit beige travertin blokken, witte terrazzotegels en verschillende gekleurde stenen’, aldus de ontwerpers van de Amsterdamse designstudio.

Stalen en gekleurde glazen wandkast

De achterwand van de bar is een op maat gemaakte stalen en gekleurde glazen wandkast. De ontwerpers: ‘Alle biertaps en andere functies worden onder dit opvallende stuk geplaatst, waardoor de bar wordt vrijgemaakt als een plek om te zitten en een drankje te drinken.’

Grafisch ingedeeld plafond

Het plafond wordt grafisch verdeeld, waarbij de structuur van het gebouw als richtlijn wordt gebruikt, in een raster van akoestische panelen, omlijst door lineaire lichtbakken. ‘De lichtbakken zenden een diffuus warm licht uit dat schijnt door ouderwets geel fiberglas en zorgt voor een uitnodigende en gezellige sfeer’, zegt Studio Modijefsky.

Ramona

Ruwe gestuukte muren versus houten lambrisering, glanzende tegels en gekleurde spiegels

Het kleurenpalet van deze balk combineert donker gerookt eiken met helderdere tinten lila, donkerrood en neon-oranje. De ruwheid van de grijs getinte gestuukte muren gaat over in een gebogen houten lambrisering. Glanzende tegels en gekleurde spiegels maken de ruimte optisch groter.

Ramona kenmerkt zich door contrasterend texturen en gelaagheid

‘Contrasterende texturen zijn dapper op elkaar gestapeld, zoals het muurmenu dat op oranje glas is geschreven en tegen gele linoleumpanelen is geplaatst. De schaal en de grootte van de afwerkingen variëren tussen verschillende zones, met geleidelijk kleinere patronen die gasten door de ruimte leiden’, aldus de ontwerpers. Op een wand is een muurschildering van Jasper Krabbé.

Design: Studio Modijefsky in Amsterdam
Beeld: Maarten Willemstein

Foto's