video

Videoworkshop tekenen op cappuccino welkom

Café

Het beroemde Apeldoornse klank- en lichtspel Lumido, dat vijftig jaar lang plaats vond in Park Berg en Bos vlakbij de Apenheul, houdt op te bestaan. Dat heeft de exploitant woensdag gezegd.

Er zijn forse investeringen nodig om het schouwspel met licht, fonteinen, muziek en gondels op en rond de bosvijver in stand te houden. Dat is voor exploitant Accres aanleiding om Lumido vanaf dit seizoen niet langer te organiseren. ,,Er zijn forse investeringen nodig in het product Lumido zelf en de infrastructuur rond het evenement. We zien onvoldoende mogelijkheden dat weer terug te verdienen”, zei bedrijfsleider P. van Leeuwenstijn.

Er is ongeveer 1,5 miljoen euro nodig om uiteenlopende aanpassingen te doen. Zo zijn fonteinen, paden en de beschoeiing van de bosvijver aan vervanging toe. Ook zijn aanpassingen nodig om het evenement te moderniseren. Om de investeringen terug te verdienen, zijn jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers nodig. Lumido trok vorig jaar slechts 25.000 mensen.

,,Bovendien zijn de weersomstandigheden in Nederland een onzekere factor om zo’n forse investering te doen. We hebben niet ieder jaar zo’n mooie zomer als vorig jaar”, aldus de bedrijfsleider.
Door het stoppen met de activiteiten komen geen medewerkers op straat te staan. Een vast team van medewerkers van Accres, dat in totaal zo’n tachtig voorzieningen op de Veluwe exploiteert, kan elders worden ingezet. Daarnaast werkten voor Lumido alleen seizoenskrachten. De attractie was in 1953 voor het eerst te zien.

Reageer op dit artikel